Inside: Aardappelmarkt

Plombering pootgoed: laagste niveau sinds 2012

4 April 2018 - Anne Jan Doorn

De plombering van pootgoed ligt op het laagste niveau sinds 2012, zo blijkt uit de plomberingscijfers van keuringsdienst NAK. Er blijft veel pootgoed over dat verkocht gaat worden als als consumptie- of voeraardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van oogst 2017 is 849.819 ton pootgoed geplombeerd (tot en met maart 2018). Dit betekent dat er ruim 85.000 ton minder gecertificeerd is, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Pootgoedhandelaren beamen het fors lagere volume. Ton Stolte, manager operations bij NAK: "In de maand maart is minder geplombeerd dan afgelopen jaar, maar meer dan de jaren daarvoor."

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De plombering ligt op dit moment achter op de voorgaande 4 jaren.

Een moeizaam exportseizoen is de belangrijkste oorzaak van de achterstand. De lage consumptieaardappelprijs zorgt ervoor dat in Zuid-Europa veel niet-gecertificeerd pootgoed gebruikt wordt. Ook zeggen pootgoedhandelaren dat de opbrengst in de potermaat lager is dan vorig jaar. Daarnaast speelt het late voorjaar een rol: het inkopen van pootgoed wordt uitgesteld.

Pootgoedoverschot
Gerard de Geus, directeur van Coöperatieve Zaaizaad- en Pootgoedtelersvereniging Anna Paulowna (ZAP): "Er blijft waarschijnlijk pootgoed over, die als consumptie- of voeraardappelen verkocht gaat worden. Pootgoed dat is behandeld met Imazalil, gaat de biogasindustrie in." 

Het betreft hierbij niet alleen bovenmaats pootgoed, maar ook pootgoed in de verkoopbare maten. Dit heeft als gevolg dat meer voeraardappelen voorhanden zijn, terwijl het aanbod al groot is.

Lichtpuntje
Een lichtpuntje is volgens Peter Ton, directeur Stet Holland, dat vooral professionele markten nog beleverd moeten worden. Die passen niet zomaar hun planning aan op de marktstemming. "We zijn naar mijn inschatting door het dieptepunt heen. De groeiende vraag van de fritesindustrie zal toch beleverd moeten worden."

Vergeleken met vorig jaar zal het verschil echter blijven oplopen. Dit omdat de vraag vanuit Europa bovengemiddeld was. "Het zou mij niets verbazen als er 10% tot 18% minder geplombeerd gaat worden, vergeleken met vorig jaar", aldus Ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden