Inside: Aardappelmarkt

Aardappelmarkt oogstjaar 2018 verwachtingsvol

13 April 2018

Hoewel het prijstechnisch een meer dan tegenvallend aardappelseizoen is, is de stemming voor komend oogstjaar best wel verwachtingsvol. Dit ondanks dat de gemiddelde marktprijs lange tijd niet eens het €5,00 niveau haalde.

Dit leert ons uit de huidige april 2019 notering die vrijdag 13 april sloot op €15,10. In die zin is er duidelijk enige evolutie van de aardappelmarkt de laatste 10 jaar. Een aantal jaren geleden was het niveau van €15,00 een magische eerste bovengrens, vandaag de dag lijkt het meer een startpunt.

Honger naar grondstof
Een belangrijke reden voor het, qua prijsniveau, hogere startpunt ten opzichte van een aantal jaren geleden, is de ongekende honger naar grondstof van de verwerkers en daarmee de benodigde dekking. Een groot deel van de dekking wordt verkregen door het vastleggen (contracteren) van de aardappelen, maar dan nog bestaat er een opwaarts risico voor het restant volume en de aardappelen die worden afgerekend op meeleverprijs.

De teler daarentegen zoekt de laatste jaren ook meer zekerheid door gebruik te maken van de verschillende contractvormen zodat, als hij voor het restant van zijn te verwachte volume aardappelen een dekking zoekt op de termijnmarkt er wordt gewacht op een piek in het groeiseizoen (bijv. € 17,00 +)  

Mondiale vraag
Ondanks het feit dat het areaal in de EU-5 landen voor oogstjaar 2018 niet of nauwelijks zal afnemen, is een verwachtingsvolle markt op zijn plaat. Het groeiseizoen en de nog altijd toenemende modiale vraag naar eindproduct is de meest bepaalde factor voor het prijsverloop in 2018/2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden