Minder spuitmiddel nodig

Nieuwe phytophthora-aanpak verlaagt kosten

15 Mei 2018 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Een gewasbeschermingsstrategie, waarbij resistente rassen worden geteeld in combinatie met extra preventieve maatregelen, kan de productiekosten van aardappelen verlagen. Daarbij moet een vergelijkbaar opbrengstniveau kunnen worden gehaald. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Wageningen Universiteit en de Ierse onderzoekorganisatie Teagasc.

De zogenaamde IPM2.0-aanpak heeft 3 extra's bovenop de huidige phytophthora-aanpak. Er wordt gebruik gemaakt van resistente rassen, genetische aanpassingen in de phytophthora worden lokaal gemonitord en er wordt een 'niet spuiten tenzij' principe gebruikt.

Dat betekent dat een teler alleen mag spuiten als uit monitoring blijkt dat het resistente ras door genetische aanpassingen toch gevaar loopt om aangetast te worden. Door in zo’n noodgeval te spuiten, wordt het gewas voldoende beschermd. Daarnaast wordt het voor phytophthora moeilijk om zich genetisch zodanig aan te passen dat het door het resistentie-gen heen breekt. Dat is belangrijk om de resistenties niet snel weer te verliezen.

Vergelijking
In het onderzoek is een vergelijking gemaakt tussen het vatbare ras Désirée, een resistente variant van Désirée en het resistente ras Sarpo Mira. Voor het vatbare ras Desirée zorgde de IPM2.0-aanpak ervoor dat er gemiddeld 15% minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoefden te worden. Bij de 2 resistente types kon het gewas met 80% tot 90% minder gewasbeschermingsmiddelen gezond worden gehouden.

Doordat er minder gewasbeschermingsmiddelen aangewend kunnen worden, kon er een kostenbesparing gerealiseerd worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Ger 15 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10878537/nieuwe-phytophthora-aanpak-verlaagt-kosten][/url]
Dat is uiteraard goed nieuws. Maar wat is de gebruikswaarde van de resistente rassen, genetische manipulatie roept veel weerstand op. Ik lees alleen iets over kostenverlaging. Niet onbelangrijk... hoe is de opbrengst(zekerheid)en (bewaar)kwaliteit. Kortom, nogal eenzijdige berichtgeving!
Captain gone 15 Mei 2018
Er zullen goede rassen beschikbaar moeten komen voor de verwerking om dit te doen slagen, en nu maar hopen dat het geld wat we gaan besparen niet extra bij het pootgoed opkomst.
Abonnee
pruikenmaker 15 Mei 2018
Dan kunnen de contractprijzen weer omlaag.
Jpk 16 Mei 2018
Cisgene is genetisch modevicatie en niet toegelaten in de eu niet toepasbaar voor de ned aardappelteler
Abonnee
Kjol 17 Mei 2018
Inderdaad zinloos onderzoek van WUR, wordt in de EU toch niet toegelaten.
Cisgenese wordt gezien als iets duivels, in EU gaan ze liever terug naar het stenen tijdperk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden