Inside: Aardappelmarkt

Aardappelareaal Duitsland daalt licht

16 Mei 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Uit navraag onder Duitse aardappeltelers blijkt dat het areaal dit jaar licht afneemt. Dat becijferen de Duitse deelstaten. Daarmee gaan de cijfers een andere richting op, vergeleken met de recente prognose van de NEPG.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een eerste schatting van het Duitse aardappelareaal komt uit op 249.000 hectare. Lokale deelstaten hebben daarvoor telers ondervraagd, die ook gegevens aanleveren voor het bepalen van de aardappelopbrengst. Een dergelijk areaal betekent een afname van 2%, ten opzichte van 2017. Daarmee is het nog steeds het op 1 na grootste areaal in 7 jaar tijd.

2

procent

daalt aardappelareaal Duitsland dit jaar

Vertroebelde cijfers
Eerder kwam de NEPG met een prognose van 1,5% groei (tot 177.016). Dat is echter exclusief zetmeelaardappelen en pootgoed, die het beeld enigszins vertroebelen. De Duitse deelstaten houden niet langer aparte cijfers voor de verschillende productgroepen bij.

Van de 12 aardappel-telende Duitse deelstaten verwacht de helft een toename van het areaal. De stijgingen zijn met enkele honderden hectares relatief gering. In de grootste aardappeldeelstaat, Nedersaksen stijgt het areaal met 500 hectare tot bijna 113.000 hectare. In de nummers 2 en 3, Beieren en Noordrijn-Westfalen, gaat er gezamenlijk 1.900 hectare vanaf. Zij zijn goed voor 41.000 en 30.000 hectare.

Meer frites- en zetmeelaardappelen
Het areaal in Nedersaksen stijgt door de teelt van extra fritesaardappelen. Ook worden naar verwachting meer zetmeelaardappelen verbouwd, die eveneens in de berekening zijn meegenomen. Dit zorgt er ook voor dat het areaal in Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg ook stijgt. Een toename in Sleeswijk-Holstein is bijzonder, gezien seizoen 2017/2018 er slecht verliep.

In het zuidwesten stijgt het areaal eveneens licht, terwijl die in het zuidoosten daalt. Voornamelijk door minder vraag naar lokaal geteelde tafelaardappelen. Of een groot areaal aardappelen ook voor meer product zorgt, valt te bezien. Daarvoor zijn de groeiomstandigheden deze zomer bepalend.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden