Inside Aardappelen

Buien teisteren Franse aardappelgebieden

5 Juni 2018 - Niels van der Boom

De belangrijkste aardappelteeltgebieden in Frankrijk hebben plaatselijk flink te lijden gehad onder hevige neerslag. In extreme gevallen veroorzaakten de buien modderstromen. De hoeveelheid neerslag die doorgaans in 1 maand viel, kwam nu in 3 uur naar beneden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al sinds eind april zijn er soms zware onweersbuien in Picardië, zo zegt een insider. Vooral in de regio rondom Somme staan de akkerbouwgewassen er hierdoor slecht op. Net als in Nederland is het eind mei ook in Frankrijk goed raak, met lokaal 60 millimeter neerslag in 3 uur tijd. Dat is normaal gesproken het maandgemiddelde.

Ravage
De buien richten ravages aan in dorpjes, waar kelders en straten onderlopen. Bovendien stroomt grond van de percelen het dorp in. Dat is ook op de percelen goed merkbaar. Momenteel is het rustig in de regio. De Franse meteorologische dienst verwacht dat de onweersbuien donderdag 7 juni weer aantrekken. Vooral in het departement Aisne. Na vrijdag moet het beter worden.

Volgens insiders zorgt de aanhoudende neerslag voor problemen met de opkomst, door verrotte poters, en gewasontwikkeling. Onder andere op de zware grond in Nord-Pas-de-Calais, maar ook verder noordelijk. Dit gebied bleef gedurende het voorjaar al lang nat, waardoor de pootwerkzaamheden maar moeizaam verliepen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De statistieken tonen droogte in Noord-Frankrijk; vooral eind mei vielen lokaal zware buien.

Verlichting
De regen en hagel zorgt ook voor schade aan de gewassen in Picardië. En diverse onweersbuien zorgden voor overstromingen in Bretagne. Hier staan echter minder aardappelen. Bovendien was de regio erg droog, net zoals in Normandië. Regen brengt dus juist verlichting voor de gewassen.

Dat geldt ook voor de regio rondom Centre/Beauce, tussen de Seine en Loire. In de streek rond Champagne blijft het droog en zijn telers inmiddels aan het beregenen geslagen. Door de regen is er wel een verhoogd risico op een phytophthora-besmetting.

Aardappelmarkt
Op de fysieke markt is het ondertussen rustig. Aardappeltelers bekijken hun schade en bekijken hoe de markt zich ontwikkelt. De fritesindustrie is blijvend goed bevoorraad. Volgens de laatste schatting van telersvereniging UNPT en CNIPT lag 896.000 ton in voorraad, waarvan 75% fritesaardappelen. Dat is ruim 50% meer dan vorig jaar op dezelfde datum, en 33% meer ten opzichte van 2016. De tafelaardappelmarkt loopt alleen voor de beste kwaliteit. Partijen met een verhaal kunnen geen koper vinden.Veel neerslag, in een korte tijd zorgt voor wateroverlast in Picardië en Nord-Pas-de-Calais.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden