Nieuws Pootgoed

Uitbetaalprijs Europlant: 30,52 euro

12 Juni 2018 - Niels van der Boom

Het Duitse pootgoedhandelshuis Europlant heeft de Nederlandse telers de uitbetalingsprijs voor oogst 2017 gepresenteerd. Die komt uit op €30,52 per 100 kilo (voor alle maten). Daarnaast wordt gemiddeld €3,15 per 100 kilo aan vergoedingen betaald. De totale prijs komt daarmee op €33,67.

De gemiddelde uitbetalingsprijs voor levering herfst, in de klasse A tot en met S, ligt €3,83 per 100 kilo lager dan vorig jaar. Daarmee is het resultaat nagenoeg gelijk aan oogst 2015. Van de prijs moet nog wel de licentieafdracht worden afgetrokken. De prijs geldt voor herfstlevering, los afgehaald.

Binnenlandse markt en exportmarkt waren beide goed

Goede afzet
Zowel op de Europese markt als de exportmarkt merkte het handelshuis goede belangstelling. In Nederland zijn vooral de rassen Regina, Venezia en Jelly verkocht. Deze 3 rassen doen het ook in de exportmarkt goed. De tafelaardappel Ivetta doet het eveneens goed. Dit omdat de aardappel een brede nematodenresistentie heeft en van goede conusmptiekwaliteit is.

Naast de traditionele exportlanden, focust de pootgoedspecialist zich op een aantal nieuwe bestemmingen. Lokale overheden helpen hierbij, omdat de aardappel een goed alternatief is voor maïs en rijst. Hiervoor is vraag naar 'robuuste' rassen. Die vraag probeert Europlant met het ras Jelly in te vullen.

Europlant Groep uit Lüneburg heeft 12 verkoopvestigingen, waaronder 1 in Nederland. De groep vermarkt jaarlijks 250.000 ton pootgoed en heeft ruim 100 eigen rassen die naar 80 landen wordt geëxporteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden