Nieuws Pootgoed

Verlaging pootgoed meer dan verdubbeld

26 Juni 2018 - Niels van der Boom

Na een tweede week van veldkeuringen heeft keuringsdienst NAK wederom een fors areaal pootgoed in klasse verlaagd. In de meeste gevallen als gevolg van bacterieziek. Het percentage steeg van 2,6% naar 5,9% (tot en met week 25).

De NAK heeft inmiddels bijna 90% van alle pootgoedpercelen gekeurd, zo maakt het bekend. Een kleine 6% is in klasse verlaagd en 1,1% afgekeurd; het gaat om 2.500 hectare. De percentages liggen fors hoger ten opzichte van de afgelopen jaren, want toen werd 2,6% (2017) en 2% (2016) in klasse verlaagd.

Bacterieziek
In de meeste gevallen worden percelen verlaagd of afgekeurd door de vondst van bacterieziek. Inmiddels worden veel viruszieke planten aangetroffen. Raszuiverheid is goed voor een verlaging van 8% en is daarmee een relatief kleine post ten opzichte van de voorgaande jaren.

Vooral in het zuiden van het land zijn gewassen verlaagd, gevolgd door het midden. Volgens de NAK is het ongewoon hoge percentage te verklaren door de natte herfst in 2017. Inmiddels wordt er ook verlaagd als gevolg van primair virusziek. De NAK verwacht dat de luizendruk toeneemt, waarmee ook de ziektedruk stijgt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed industrierassen geleverd tot maat 70

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden