Nieuws Gewasbescherming

Verbod op diquat en thiram is aanstaande

19 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

Diquat en thiram lijken verloren te gaan voor akkerbouwers. De reden hiervoor is de beslissing van het comité van beroep. De Europese Commissie (EC) had dat comité ingeschakeld, nadat een ander comité niet tot een beslissing kon komen.

De EC had dit comité ingeschakeld, omdat de technische deskundigen van de Europese Unie (EU), ook wel het comité Scopaff genoemd, niet tot een besluit kon komen. Volgens Chris Hartfield, adviseur bij de NFU (Engelse boerenunie), is het verschil tussen de technische commissie en het comité van beroep dat het comité van beroep de beslissing meer op politiek niveau kan nemen, omdat de lidstaten dan een stem hebben.

Echter, ook het comité van beroep heeft nu geen beslissing kunnen nemen. Het standpunt ‘geen mening’ wordt volgens Hartfield steeds vaker ingenomen. Nu ook het comité van beroep geen mening heeft, betekent het dat de EC het besluit moet nemen. Het voorstel van de EC is om de goedkeuring van beide stoffen niet te verlengen.

Verbod in 2019
Daardoor lijkt het erop dat de EU de komende weken voorschriften gaat publiceren die deze stoffen gaan verbieden. Doorgaans worden de vergunningen dan binnen 3 maanden teruggetrokken. Wel is er daarna nog een periode van 6 maanden waarin de stoffen gebruikt mogen worden. Als het plan doorgaat, dan mogen de stoffen in 2019 al niet meer gebruikt worden.

Thiram wordt gebruikt voor schimmelbestrijding in onder meer suikerbieten en helpt om het gewas te beschermen tegen via de bodem overgedragen ziekten. De suikerbietenteelt zou hiermee opnieuw een middel minder krijgen, nadat ook neonicotinoïden verboden werden.

Belangrijke middelen
Gewasbeschermingsmiddelenbedrijven hebben gewezen op nieuwe onderzoeken naar Thiram. Het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) vond in deze onderzoeken echter geen aanleiding om het negatieve oordeel bij te stellen. Diquat is een belangrijk contactmiddel voor de aardappelteelt en is al sinds 1962 op de markt, onder andere voor loofdoding en onkruidbestrijding. Het zit bijvoorbeeld ook in Reglone.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden