Inside Aardappelen

Termijnmarkt breekt door grens van 30 euro

23 Juli 2018 - Niels van der Boom

In luttele minuten brak de aardappeltermijnmarkt maandag 23 juli door de barrière van €30 per 100 kilo heen. De regen die afgelopen weekend in omringende landen viel, is letterlijk de druppel op een gloeiende plaat. Alle ogen zijn op het weerbericht gevestigd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappeltermijnmarkt sloot vrijdag 20 juli op €27,90 per 100 kilo. Maandag 23 juli opende hij op €29,90, om direct door de grens van €30 te breken. Het hoogste punt bedraagt nu €32,50, bij een omzet van bijna 400 contracten.

Aanhoudende hitte
In onder meer Duitsland en Frankrijk viel afgelopen week lokaal een bui. Het geloof in het herstel van de aardappelgewassen is echter ver weg. Het weerbericht voor de komende 14 dagen geeft (naast droogte) bijzondere hoge temperaturen af, die veel gewassen fataal kunnen worden. Het wordt als de nekslag voor de aardappelen gezien. De meest recente weermodellen voorspellen ook na het laatste weekend van juli aanhoudend hoge temperaturen van boven de 30 graden Celsius.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

In de afgelopen 18 jaar is de aardappeltermijnmarkt 4 keer boven het niveau van €30 gekomen. In 2006 bereikte het aprilcontract een niveau van €35 en zelfs kortstondig €40. In 2003 bleef het bij €34,75 steken. Vooral 2003 is vergelijkbaar met de huidige situatie. In de overige 3 jaren kwam de prijspiek later, toen in het bewaarseizoen werd gehandeld.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het aprilcontract van 2003 is het meest vergelijkbaar met de huidige situatie.

Ook 2003 kende een zeer droge zomer, die de markt in een soortgelijk tempo omhoog stuwde. Deze stijging vond echter 3 weken later plaats dan nu het geval is. Vervolgens laat de grafiek een zaagtandcurve zien, toen er regen viel. Problemen met groeischeuren en doorwas lieten de prijs opnieuw opveren. Geheel tegen de trend in bereikte de markt in datzelfde jaar ook een niveau beneden de €15.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden