Inside Aardappelen

Beregende percelen maken het verschil

27 Juli 2018

Uit de proefrooiingen van PCA van maandag 23 juli (met betrekking tot de middelvroege aardappelrassen Amora en Sinora) blijkt dat de verschillende tussen de beregende en niet-beregende percelen fors zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van Amora werden 7 percelen bemonsterd, waarvan 3 percelen zijn beregend. De gemiddelde hectareopbrengst van de beregende percelen bedroeg 37 ton (300 kilo per hectare, per dag). Dit terwijl de percelen die niet beregend zijn een gemiddelde van 24 ton (36 kilo per hectare, per dag) lieten zien.

In voorgaande jaren werd op dit punt in het seizoen gemiddeld 36 ton per hectare gemonsterd. Echter, dit seizoen is de droogte de spelbreker en wordt dat gemiddelde bij lange na niet gehaald. De friteskwaliteit is overigens wel goed, wat een meevaller is. Dit gezien de tegenvallende kilo's.

Daarnaast is het aardappelras Sinora dit seizoen voor het eerst gemonsterd. Na 87 groeidagen bedroeg de gemiddelde hectareopbrengst 23 ton, bijna 10 ton (oftewel 30%) minder dan het gemiddelde over de voorgaande jaren.

Aardappeloogst onder gemiddeld
De droogte, en hoge temperaturen, zullen ervoor zorgen dat de gemiddelde oogst van de middelvroege rassen behoorlijk ver beneden het gemiddelde komt te liggen. De uiteindelijke groeicurve zou voor de komende jaren weleens als een absolute onderkant gezien kunnen worden. In dat kader is het spannend wat de aardappelrassen van de hoofdoogst gaan laten zien.

In die zin zullen de proefrooiingen van rassen als Innovator en Fontane tegenvallen, en is op de korte termijn regen nodig om nog enige groei van betekenis terug te krijgen. Een belangrijke vraag is ook: hoe zullen de aardappelrassen die onder de droogte en hitte lijden reageren als het gaat regenen? Dat het ooit weer eens gaat regenen, dat is in ieder geval een zekerheid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden