Inside Aardappelen

Termijnmarkt heeft een rustdag

31 Juli 2018

De aardappeltermijnmarkt voor oogst 2018 had dinsdag 31 juli, om in de wielertermen te blijven, een rustdag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De beweging van de markt is enorm geweest: van €18,50 op de vrijdag in week 28 naar iets meer dan €31 op de laatste dag van juli. Dat de omzet afneemt, is ergens wel logisch. De verkoper (vaak de indekkende teler) staat tegen een flink verlies aan te kijken en is (ondanks het hogere prijsniveau) terughoudend bij het verkopen.

Doorverkopen is even geen optie
De zorg van de aardappelgewassen, die lijden onder het droge en warme weer, is groot. Echter, blijven doorverkopen is even geen optie. De partijen met een kooppositie hebben veel geld op de rekening bij geschreven gekregen, en wachten af wat de markt verder gaat doen. Daarbij lijkt een volgende stap richting de €35 (of wellicht nog hoger) nog te vroeg.

In die zin blijft het weer de koopman. Blijft het droog en warm, dan zal er nog meer schaarste ontstaan. Ook als er medio augustus een weeromslag plaatsvindt, dan is de verwachting dat de oogst in Europa lager zal zijn dan de behoefte aan grondstof van de verwerkende industrieën.

Wat is de prijsontwikkeling?
De hamvraag is: wat zal de marktprijsontwikkeling de komende maanden zijn? Dan moet er wel rekening gehouden worden met de diverse scenario’s (wel/geen regen van betekenis op korte termijn, of misschien zelfs helemaal geen regen). Als we kijken naar de actuele marktprijs van nieuwe fritesgeschikte aardappelen (circa €25 per 100 kilo), dan is een termijnmarkt van net boven het niveau van €30 niet apart.

Echter, zijn hogere termijnmarktkoersen (bijvoorbeeld van €35), zoals in oogstjaren 2003 en 2016 wel het geval was, haalbaar? De tijd zal het ons binnenkort gaan laten zien.Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt stijgt weer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden