Inside Aardappelen

Belgische proefrooiingen tonen debacle

2 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn - 29 reacties

Uit proefrooiingen van PCA en Fiwap in Wallonië en Vlaanderen, die eind juli zijn gedaan, blijkt de gemiddelde opbrengst voor Fontane en Bintje fors lager te liggen dan vorig jaar. Slechts een klein deel van de opbrengst viel in de fritesgeschikte maat van 50 millimeter opwaarts.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengst van Fontane, wat qua areaal het grootste ras in België is, kwam uit op circa 24 ton per hectare uit. Slechts 40% daarvan valt in de fritesmaat. Voor Bintje is de situatie nog zorgelijker. Daar lag de opbrengst op zo’n 23 ton per hectare en viel slechts 23% (oftewel 5 ton per hectare) in de maat voor frites.

De opbrengsten lagen de afgelopen 10 jaar gemiddeld rond de 30 ton per hectare. In het (prijstechnisch) goede seizoen 2016/2017 kwamen de eerste bemonsteringen rond de oogst ook uit op 30 ton. Uiteindelijk kwamen de opbrengsten op een kleine 45 ton, wat te maken had met overvloedige regenval en later droogte. Destijds was dat de laagste opbrengst in jaren.

Dit jaar zal de eindopbrengst naar verwachting lager uitpakken. Op veel percelen met Fontane is de afrijping al ingezet. In het ras zijn nog weinig doorwasproblemen gemeld, terwijl dat in Bintje wel het geval is.

Opbrengsten verschillen
Het onderwatergewicht in de aardappelen van het ras Fontane lag tussen de 369 en 450 gram per 5 kilo. Deze hoge gewichten geven aan dat de gewassen enorm lijden onder de droogte, waarmee een misoogst aanstaande lijkt. Deze gegevens komen voort uit proefrooiingen op 18 percelen met Bintje en 27 percelen met Fontane. De verschillen tussen de percelen is groot. Zo werd op 1 perceel een opbrengst van 45 ton per hectare gehaald.

Belgische telers spreken van een drama, vooral voor de laat gepote aardappelen van het ras Fontane. In de gebieden rond de Franse grens is vorige week plaatselijk 60 millimeter regen gevallen, waardoor de aardappelen in het gebied een extra klap hebben gekregen.De opbrengsten van een aardappelplant in Vlaanderen (eind juli).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden