Inside Aardappelen

Emsland betaalt droogtepremie aan teler

21 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 10 reacties

De Duitse zetmeelproducent Emsland Group breekt voor deze oogst de afspraken open voor levering van aardappelen. Dat heeft de producent aan de telers bekendgemaakt. De lagere opbrengsten worden gecompenseerd door middel van een hogere uitbetalingsprijs per ton. Hiervoor is een tweestappenplan gepresenteerd. De boeteclausule vervalt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Emsland Group verhoogt de prijzen voor zetmeelaardappelen (oogst 2018) met €25 per ton, een zogenaamde droogtepremie. Deze prijs geldt bovenop de geschatte gemiddelde basisprijs van €80 per ton, waardoor het totaal op €105 per ton uitkomt. De meerprijs geldt voor alle geleverde tonnen die aan de kwaliteitseisen van het bedrijf voldoen.

Die €80 is gebaseerd op een schatting, bij een gemiddelde hoeveelheid zetmeel en tarra. Emsland ijkt hun prijs op de mondiale zetmeelmarkt en het rendement van de fabrieken. Gezien de hogere tarweprijs wordt deze prijs als bodem gezien. De daadwerkelijke uitbetaalprijs ligt waarschijnlijk hoger.

Kan de basis van het leveringsrecht niet vol worden geleverd, dan heeft dit geen gevolgen. Dit omdat de boeteclausule hiervoor wordt opgeheven. Het standaard leveringsrecht biedt 20% speling, waarbij minimaal 90% en maximaal 110% kan worden geleverd.

25

euro

per ton is de premie

Prijsstaffel
De tweede stap is een premie die voor de bovengemiddelde tonnen wordt gehanteerd. Hierin bouwt Emsland Group een staffel op. Liggen de geleverde tonnen per hectare boven het fabrieksgemiddelde, dan betaalt het bovenop de eerdergenoemde €25 nog eens extra geld uit.

Wie het fabrieksgemiddelde van zijn leveringsrecht vol kan leveren (55 % in het voorbeeld), kan rekenen op de basisprijs plus €25. Lever je tot 70% van je rechten vol, dan krijg je nog eens €25 per ton extra uitbetaald. Lever je tot 85% vol, dan is de premie €30 per ton. Bij 100% vollevering bedraagt dit €35.

Let wel: de premie geldt alleen voor de tonnen die binnen het gestelde percentage vallen. Als basis neemt Emsland Stärke het fabrieksgemiddelde. Ligt die op 55%, dan gaat het bij een rekenvoorbeeld van 1.000 ton om 550 ton dat als gemiddelde geldt. De 3 staffels hierboven (tot 100%) zijn ieder goed voor 150 ton. Ligt het fabrieksgemiddelde echter op 70%, dan gaat het bij een totale levering van 1.000 ton om 3 keer 100 ton waarover extra premie wordt betaald.

Loyaliteit
De verwerker vraagt wel om loyaliteit van zijn ledentelers. Alle percelen zijn vooraf bekend bij de fabriek. De teler is verplicht om alle tonnen te leveren aan Emsland. Met de maatregel hoopt het bedrijf een achterdeur te dichten; namelijk de verkoop van zetmeelaardappelen richting de vlokken- of fritesindustrie.

Een verhoging van de prijzen zorgt ervoor dat dit minder interessant is. Worden er toch tonnen vrij verkocht, dan vervallen direct alle premies. Percelen worden niet eerst geïnspecteerd en bemonsterd. In normale jaren is dat wel het geval wanneer een teler van droogteschade heeft te lijden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden