Nieuws Aardappeldemodag

'Politiek zet aardappelsector in uitverkoop'

22 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 12 reacties

Krachtige woorden van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik tijdens het openingswoord van de Aardappeldemodag in Westmaas. Na het gebrek aan compensatie voor schade door de droogte en het niet toelaten van nieuwe veredelingstechnieken is zij van mening dat de Nederlandse aardappelsector niet voldoende wordt ondersteund door de politiek.

"De Europese Unie (EU) omarmt het agrarisch familiebedrijf en de ontwikkeling van de kringlooplandbouw. In de Tweede Kamer moet dit gevoel terugkomen", meent Schreijer-Pierik. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), waarover in de volgende periode een besluit wordt genomen binnen de Europese Commissie (EC), geeft meer vrijheid en minder regels. Het is echter aan de lidstaten om die te omarmen. "De Nederlanders zijn gek geworden hoor ik weleens van andere parlementsleden", zegt zij.

Oneerlijke verdeling
Een goed voorbeeld is het niet benutten van het Europees rampenfonds voor weersextremen, zoals de droogte. "De fondsen hiervoor, in de tweede pijler van het GLB, worden door Nederland aan natuurorganisaties gegeven. Daarom roepen deze NGO’s in de media hoe erg de natuur heeft te lijden onder de droogte. Dat de voedselvoorziening in Nederland niet de prioriteit heeft, is te gek voor woorden. Premier Mark Rutte was deze week in Friesland en sprak lovend over de boeren aldaar. Het is tijd dat hij zo spreekt over alle boeren in Nederland."

De Nederlanders zijn gek geworden

Het afwijzen van nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas, noemt Schreijer-Pierik een slechte ontwikkeling. "In de aardappelsector is dit cruciaal. Onderzoeksinstituten ontvangen miljarden, maar een van de belangrijkste veredelingstechnieken wordt ze onthouden. Met dit bedrijf drijft de EU bedrijven naar Amerika of Rusland toe. Dat is onacceptabel. Het laatste is hier dan ook niet over gezegd", aldus Schreijer-Pierik.

Eigen eiwit
De ontwikkeling van de nieuwe eiwitstrategie door de EU (met meer lokale teelt en minder import van soja) ziet zij als een positief punt voor de aardappelsector. Het klimaat verandert en de aardappel is een zeer klimaatbestendig gewas. "Steunen we (familie)bedrijven en nieuwe veredelingstechnieken niet, dan zet Nederland zijn aardappelsector in de uitverkoop."

Schreijer-Pierik krijgt bijval van oud-WUR-onderzoeker Anton Haverkort, die jaren betrokken is geweest bij de ontwikkeling van resistente aardappelrassen. "Na tarwe en rijst is de aardappel het derde voedselgewas ter wereld. Het enige nadeel is dat het product vatbaar is voor ziektes, met veredeling kunnen we hier iets aan doen", zei Haverkort. 

Groei aardappelteelt
Ook NAO-voorzitter Dick Hylkema spreekt zijn ambitie uit over de aardappelsector: "Rabobank becijferde recent dat er jaarlijks 1,9 miljoen ton aardappelen extra moet worden geteeld om een groeiende wereldbevolking te voeden. Zij zien die groei niet in Nederland plaatsvinden. Ik zeg, laten we proberen zoveel mogelijk naar ons land te halen en kennis en technologie te verkopen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Ch. Lippens 22 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10879705/politiek-zet-aardappelsector-in-uitverkoop][/url]
Dat krijg je met een minister van de CU en een ambtenarenkorps dat dicht bij de Groene Leugen aanleunt. In Frankrijk hadden er allang acties plaats gehad. We zijn hier veel te braaf.
Jpk 22 Augustus 2018
Meisje pierick kan beter zeggen dat natuur en milieu de gehelele landbouw de de landbouw laat stikken het is de hoogste tijd dat de sectoren voor hun eigen belangen opkomen dmv een zeer stevig protest . Eris niks meer te verliezen be halve je bedrijf 90% van de sector genoten verdient veelte weinig
De aardappelcontracten die opgesteld zijn voor de droogte gewoon niet aan voldoen .onder druk wordt alles vloeibaar wie protesteerd ermee
Manon 22 Augustus 2018
Dit is al meer dan duidelijk geworden met het besluit van wetterskip Friesland door het beregenen te verbieden voor gewassen maar wel door laten gaan voor voetbalvelden en golfbanen, daaruit blijkt al duidelijk dat de natuur en de luxe voor het eten gaat, want eten groeit in de supermarkt toch????? De landbouw is de gebeten hond in Nederland en krijgt de schuld van de teloorgang van de natuur, maar de luxe mens ziet de balk niet in zijn eigen oog en zeker de ambtenaren niet want die hebben een gigantisch salaris en veel vrije tijd dus moet er wel genoeg vrije tijds voorzieningen zijn. En de media doet hier dapper aan mee en beïnvloed op deze manier de denkrichting van de burger die zich daar verder niet in verdiept en dit klakkeloos aanneemt. De mobiele telefoon is veel belangrijker dan een aardappel. De jeugd weet niet wat honger is, er ligt een overvloed in de winkel.
Abonnee
willem 22 Augustus 2018
Niet zo piepen allemaal, jullie hebben deze regering toch gekozen. berouw komt naar de zonde.
bookeskook 22 Augustus 2018
willem schreef:
Niet zo piepen allemaal, jullie hebben deze regering toch gekozen. berouw komt naar de zonde.

Nou, nou alsof die paar procent boerenkiezers het verschil kan maken!
Als je zegt jullie, beste Willem, ben je waarschijnlijk geen boer en snap je self niet wat er feitelijk gaande is in dit kikkerland!
vrij teler 23 Augustus 2018
In ons land is er geen mens die om landbouw geeft.
Duitsland Engeland en Frankrijk is er nog enigszins een feeling met de sector.

En ja hoor onze de huisbankier ziet weer groei kansen maar niet hier.

Het zou slimmer zijn dat de Rabo de meeste financieringen van bedrijven die onder water staan terug trekt.
Is de sector direct verlost van zijn overproductie en is er een gezonde krimp in areaal kunnen de bedrijven die gewoon zijn gebleven wat gaan verdienen.
Mensen wat een enorme mechanisatie kan iemand vertellen hoe je zo een machine rendabel rekent op die postzegels die wij hier in Nederland beboeren.
Zuiderbuur 23 Augustus 2018
vrij teler schreef:
In ons land is er geen mens die om landbouw geeft.
Duitsland Engeland en Frankrijk is er nog enigszins een feeling met de sector.

En ja hoor onze de huisbankier ziet weer groei kansen maar niet hier.

Het zou slimmer zijn dat de Rabo de meeste financieringen van bedrijven die onder water staan terug trekt.
Is de sector direct verlost van zijn overproductie en is er een gezonde krimp in areaal kunnen de bedrijven die gewoon zijn gebleven wat gaan verdienen.
Mensen wat een enorme mechanisatie kan iemand vertellen hoe je zo een machine rendabel rekent op die postzegels die wij hier in Nederland beboeren.



Dan ben je hier ons Vlaander land niet beter af.
Konden ze onze hardwerkende boeren en tuinder naar Mars schieten met en Musk raket, ze deden het per direct. Vooral op uitmelken en uithongeren is onze overheid uit om dan bijna gratis het land aan de groenen te geven en het te laten verdistelen. Onze klein kinderen zullen het onze generatie kwalijk nemen dat we geen vuist gemaakt naar die lotto-voetbal-koers en seks politiekers.
hans 23 Augustus 2018
Ja, oogkleppen op meer, meer, meer. De wereld heeft honger. Niets geleerd van het afschaffen van het melkquotum? Groeiende vraag in de wereld? En na een goed jaar, ja, interventie! Want de boeren gingen failliet! En de bank met hen. HONGER wordt geleden door de armste 15% mensen van onze planeet. Die ruim zouden kunnen leven van wat wij verspillen. Maar daar komt geen voedsel, te arm. Daar wordt wel voedsel verbouwd, door grootschalige projecten der rijken, tegen minimum kosten en regels, maar daarna verscheept naar het rijke westen, om daar de prijs te zetten.

Maar nee, meer voor minder, precies zoals de rabo en pierik jullie aanraad, om hun goed renderende zaakje door te kunnen laten draaien.
hans 23 Augustus 2018
Oh ja, nu wil dus ook het cda al ingrijpen in God's schepping via crispr cas. Hoever moet je gaan, en waar kun je nog terecht?
jan 25 Augustus 2018
Mevrouw Pierik is van de EU, maar nam op de demodag vooral de 2de kamer op de korrel.
De grootste verandering welke bij uitstek een EU zaak is, is Brexit. Brussel hoopt misschien dat dat wordt teruggedraaid/afgezwakt. zoja, lees dan niet verder.
Als een harde Brexit plaatsvindt is dat voor de NL landbouw en visserij zeer binnenkort een grote verandering (het VK is na Dld de grootste NL handelspartner). Daarover heft mevrouw Pierik op de demodag (wijselijk) gezwegen.
Brexit zal direct op korte termijn diep in de buidel voelbaar worden.
De EU legt NL de muilkorf aan om zo bilaterale onderhandelingen met het VK onmmogelijk te maken. Ik zeg laat ze maar, we gaan wel voor eigen belang zelf met Londen om tafel.
Ze zeggen, mag niet? flout them, die zelfbenoemde Brusselse ambtenarenkliek. Daar willen we niet langer last van hebben; jagen ons op kosten en paaien de consument met lage prijzen. En nu ook nog een belangrijke markt verliezen.
Abonnee
info 25 Augustus 2018
We zijn met 17000 boeren en houden 17 miljoen mensen plus de mensen die over de grens wonen aan het eten ,nu komt er Europees geld voor de door droogte gemaakte kosten , voor die 17 miljoen , en wordt het in Ned. aan natuurorganisaties gegeven , het is de wereld op zijn kop ik voel me ernstig bestolen door die organisaties want die hebben allang bij Schouten liggen klagen dat de natuur het zo hard nodig heeft terwijl er geen boom of plant door hun is besproeit . Wat een vuil boeltje.
jokertje 27 Augustus 2018
Iemand uit de EU politiek die redding belooft: gemakkelijk en goedkoop, en geen garantie.....

Goedkoop om hier op een Aardappel demodag zoiets te zeggen terwijl je als EU de centen ook besteed op de plaatsen waar slecht rendement er normaal voor zou zorgen dat ze direct out of business zou zijn.

De enigste reden voor overleven zijn de centen vanuit Brussel......
jan 28 Augustus 2018
@jokertje "De enigste reden voor overleven zijn de centen vanuit Brussel......" Dat noemen de Britten penny wise and pound foolish.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden