Inside Aardappelen

Actuele groeicijfers zorgen voor hogere termijn

24 Augustus 2018

Met wederom een week achter de rug, komen er nieuwe groeicijfers beschikbaar. Uit de cijfers blijkt dat, wat door de meeste kenners al werd aangegeven, de ontwikkeling van de aardappelgewassen ver onder de maat blijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De regen in sommige teeltgebieden (met name in het noorden van Nederland) heeft enige verbetering opgeleverd. Echter, vanuit Europees perspectief bekeken, is er nog vrijwel geen neerslag gevallen.

Meer dan slecht
Voornamelijk in de belangrijkste teeltgebieden van Duitsland (de deelstaat Beieren daargelaten) is het, zoals diverse belanghebbenden al aangaven, meer dan slecht. Ook in het noorden van Frankrijk, waar veel fritesaardappelen worden geteeld, en België maken telers zich zorgen over de uiteindelijke hectareopbrengst van hun percelen.

Uit verschillende cijfers blijkt dat de gemiddelde hectareopbrengst van bijvoorbeeld Bintje in Vlaanderen nog geen 30 ton per hectare bedraagt, met 115 groeidagen achter de rug. De gemiddelde groei van Bintje bedroeg in voorgaande jaren circa 40 ton per hectare. In Wallonië, waar niet of nauwelijks kan of wordt beregend, is men negatief over de uiteindelijke aardappeloogst.

De telers melden voor Innovator een actuele gemiddelde hectareopbrengst van 30 ton, tegen bijna 50 ton vorig seizoen. Echter, dat was qua groei overigens wel een exceptioneel jaar. Daarnaast werd in de oogstjaren 2015 en 2016 gemiddeld 40 ton per hectare geoogst.

Vaste stemming in de markt
Nieuwe inzichten (met september voor de deur) zorgen voor een aanhoudend vaste stemming in de fysieke markt, die (afhankelijk van het ras) af land tussen de €25 per 100 kilo (voor Folva) en €28 per 100 kilo (voor Innovator) beweegt. De termijnmarkt liet aan het einde van de week weer wat herstel zien, met een slotstand van €30,80. Dit nadat er eerder in de week nog onder de €29,50 werd gehandeld.

Er is niet veel animo om boven het niveau van €30 te kopen, wat ergens wel logisch is. Dit omdat de termijnmarkt in het tijdperk van de euro/cash settelment in week 17 nog nooit boven de €30 is afgewikkeld. Dit seizoen zal dus de uitzondering op de statistieken moeten worden, wat gezien de exceptionele situatie (met betrekking tot de te verwachte aardappeloogst in de EU-5) zeker niet onmogelijk is. De aardappeltermijnmarkt (aprilcontract) noteert een stabiele trend.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden