Inside Aardappelen

Profiteren aardappelen nog van neerslag?

27 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

In verschillende Nederlandse gebieden is de gehele maandsom aan neerslag in 1 dag gevallen. De verschillen zijn echter groot. In België viel veel minder neerslag en Frankrijk en Duitsland zijn zelfs nog droger. Is hopen op nagroei reëel, of werkt het alleen doorwas in de hand?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest recente proefrooicijfers van Aviko Potato tonen een bruto opbrengst van 45 ton per hectare. Daarmee scoort het ver onder de maat, ten opzichte van vorige jaren. Het onderwatergewicht (owg) in de maat 40 millimeter opwaarts blijft dalen en bevindt zich op 390 gram, wat gelijk is aan 2013. De ontwikkeling toont daarmee een averechts beeld op andere seizoenen, waarbij de ontwikkeling gedurende deze weken juist steeg. Het percentage 50 millimeter opwaarts neemt verder toe en zit rond 75%.

Proefrooicijfers Bruwier
Ook het Belgische aardappelhandelshuis Bruwier uit Waregem (nabij Kortrijk) heeft de eerste proefrooicijfers gepubliceerd. Hier komt Bintje in week 34 met een netto-opbrengst van 25,5 ton per hectare (35 millimeter opwaarts). Circa 40% zit in de maat 50 millimeter opwaarts, met 2,9 ton ondermaat. Fontane zit in diezelfde week op 30,9 ton per hectare (netto). Hiervan zit 60% in de maat 50 millimeter opwaarts, met 1,4 ton ondermaat. Voor de netto-opbrengst wordt 15% van de bruto kilo’s afgetrokken.

Het 5-jarig gemiddelde van Bintje bedraagt 44,2 ton per hectare en voor Fontane is dat 47,4 ton per hectare. Dit betekent dat het jaar 2018 respectievelijk 42% en 35% lager scoort. Alle percelen van Bintje hebben met doorwas te kampen. Bij Fontane is dit 50%. Bintje is gemiddeld 50% afgerijpt en met slechts 30% staan de Fontane’s vitaler.

Innovator in Emmeloord
Aardappelhandelshuis Van der Linde in Emmeloord heeft inmiddels hun 5 percelen Innovator voor week 35 bemonsterd. In 1 week tijd groeide er gemiddelde 1,75 ton per hectare bij, waardoor het resultaat nu bijna 52 ton bruto bedraagt. Er zijn 2 percelen die onder de 50 ton blijven steken. Het 5-jarig gemiddelde voor week 35 is 62,4 ton per hectare.

Neerslag in Nederland
In de laatste dagen van de maand augustus is in Nederland lokaal flink wat neerslag gevallen. In het zuidwesten, waar eerder bijna geen regen van betekenis is gevallen, wordt nu tussen de 50 en 90 millimeter geregistreerd. In de Noordoostpolder en in Friesland viel ruim 100 millimeter. Het oosten is, met een maandsom van 40 tot 50 millimeter, relatief droog. Dat geldt ook voor Limburg, waar de maandsom soms niet verder dan 25 millimeter komt.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Er viel de afgelopen dagen lokaal veel neerslag.

In België is minder regen gevallen. De maand augustus is vooralsnog goed voor 50 millimeter. In Frankrijk viel nog minder. Het noordelijk akkerbouwgebied moest het met 5 tot maximaal 15 millimeter doen. Ook in Duitsland is weinig regen gevallen. Het zuiden kreeg de meeste neerslag, maar de waardes blijven minstens 50% onder het gemiddelde. In het oosten en noordoosten blijft het extreem droog. Tussen Berlijn en Leipzig viel tussen 1 en 25 augustus slechts 5 millimeter. Ook in Polen en het Verenigd Koninkrijk bleef neerslag uit.

De komende dagen wordt licht wisselvallig weer verwacht. Veel regen van betekenis valt volgens de berichten niet meer. De temperaturen gaan richting het weekeinde wederom omhoog.

Nagroei of doorwas?
De vraag is nu in hoeverre de gevallen neerslag voor nagroei kan zorgen. De vroege aardappelgewassen, zoals Innovator, zijn op de meeste plaatsen al ver afgestorven. De late percelen Fontane, Ramos, Markies en Victoria kunnen mogelijk nog wat bijgroeien. Echter, doorwas is in alle rassen een probleem. Dat werd nog eens goed duidelijk op de Aardappeldemodag, waar het onderwerp veelbesproken was. Ook een relatief ongevoelige Fontane heeft met doorwas te kampen.

Diverse telers berichten dat percelen die met maleïne hydrazide (MH of Fazor) zijn behandeld toch spruiten vormen. Waarschijnlijk is de bespuiting door de droogte op veel plaatsen nauwelijks effectief geweest. De plant heeft het middel niet goed opgenomen en getransporteerd. Om verdere problemen te voorkomen, worden ook de latere rassen met MH behandeld.

Aardappeltermijnmarkt
De EEX aardappeltermijnmarkt opent maandag 27 augustus iets hoger: €30,40 per 100 kilo voor het aprilcontract 2019. Dit door de combinatie van onvoldoende neerslag in West-Europa, de doorwasproblematiek en de huidige opbrengstcijfers. Alle cijfers in de EU-5 (die tot nu toe beschikbaar zijn gemaakt) tonen dat de groei er grotendeels uit is. Hiermee wordt een historisch lage opbrengst steeds definitiever.In West-Vlaanderen kampen alle rassen met doorwas die zich blijft ontwikkelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden