Inside Aardappelen

Debacle aardappelmarkt tekent zich verder af

31 Augustus 2018

Nadat de aardappeltermijnmarkt de laatste 2 weken een zijwaartse beweging maakte, lijkt de notering de lijn omhoog weer gevonden te hebben. De aprilnotering (2019) sloot vrijdag 31 augustus op €31,40, wat bijna het hoogste niveau is van dit seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu we richting de maand september gaan en er nieuwe proefrooigegevens bekend worden gemaakt, wordt met de dag duidelijker dat de oogst in de EU-5 aan de vooravond staat van een ongekend lage opbrengst. Het feit dat de markt tijdens de oogstperiode een stijgende lijn laat zien, bevestigt de verwachtingen van een flink lagere Europese aardappeloogst.

Weuthen geeft indicatie
In Duitsland werd op de Kartoffeltag van aardappelhandelshuis Weuthen de eerste indicatie gegeven van de Duitse aardappeloogst. Daar waar de definitieve Duitse aardappeloogst vorig seizoen nog op 11,7 miljoen ton werd vastgesteld, wordt er dit jaar een opbrengst verwacht van circa 8,5 miljoen ton. De oogstprognose wordt overigens door het AMI enigszins bijgesteld.

Het AMI gaat namelijk uit van een aardappeloogst van circa 9,5 miljoen ton, wat nog altijd bijna 20% minder is dan vorig seizoen. Echter, in verhouding is het een stuk hoger dan op de Kartoffeltag werd gezegd. De tijd zal het ons leren, want op 26 september zal op de 'Kartoffelherbstbörse' in Hannover meer duidelijkheid worden verschaft.

Prognoses uit andere gebieden
Ook vanuit Nederland, Frankrijk en België zullen zeer binnenkort prognoses met betrekking tot de aardappeloogst worden gegeven. Insiders houden in ieder geval rekening met een fors lagere aardappeloogst, die ongeveer 20% tot 30% onder het 5-jarig gemiddelde komt te liggen. Nadat er in de tweede helft van augustus regen is gevallen, was er nog de hoop op enig herstel van de gewassen. Echter, naar verluidt lijkt de hernieuwde groei tegen te vallen.

Er zijn veel meldingen van doorwas en ook in de beregende percelen lijkt de schade door droogte groot te zijn. Zo groot dat, zelfs onder ideale groeiomstandigheden, de groei per dag niet gehaald kan worden. Bij het verder doorzetten van doorwas is ook nog eens een deel van de oogst onbruikbaar, met als gevolg nog meer krapte.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De trend van het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt.

Ontwikkeling in Groot-Brittannië
Een belangrijke factor voor de ontwikkeling van de marktprijs is de situatie in Groot-Brittannië. Ook de oogst in dat land schijnt, ondanks de neerslag van de afgelopen weken, flink tegen te gaan vallen. Bij normale omstandigheden zou de oogst op 6,1 miljoen ton moeten uitkomen, maar uit de laatste berichten omtrent de oogst van 2018 zou er rekening worden gehouden met 5,1 miljoen ton. Alleen in oogstjaar 2012, toen een deel van de aardappelen niet kon worden gerooid, werd het definitieve cijfer lager vastgesteld (4,7 miljoen ton).

De aardappelen voor de bewaring worden nu al verwerkt, dan wel voor andere doeleinden klaargemaakt. Daarmee doemt de vraag op: hoe wordt dat later in het seizoen opgelost? Voor topproduct van het ras Agria en aanverwante rassen is men in Groot-Brittannië bereid en gewend topprijzen te betalen. Dat zal volgens insiders zeker te zien zijn aan de noteringen in bijvoorbeeld Nederland (met name bij de categorie 2).

Stevige bodem
De conclusie is momenteel dat er een stevige bodem in de markt ligt, die gedurende de af land periode weinig zal gaan fluctueren; tussen de €25 en €29 per 100 kilo. Hoe het een en ander zal gaan verlopen vanaf het moment dat de aardappelen achter de planken liggen, is nog een te schrijven hoofdstuk. Dat het zeer spannend wordt, staat in ieder geval als een paal boven water.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden