Inside Aardappelen

Teler gaat voor laatste kilo's en neemt risico

14 September 2018

Nu het groeiseizoen op zijn laatste benen loopt, is de vraag hoelang er nog gewacht moet worden met de oogst. In veel gevallen is de beslissing snel gemaakt, gezien de percelen met vooral de vroegere hoofdoogstrassen (zoals Innovator) klaar zijn om te oogsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de wat latere hoofdoogstrassen (onder meer Fontane en Markies) die nog wat (zeer beperkt op sommige percelen) groeipotentie hebben, zal de oogst zo lang mogelijk worden uitgesteld. Wellicht zelfs tot ver in oktober.

Diepterecord?
Het laatste beetje kilo’s eruit persen. Dat is het devies, zeker nu de totale Europese aardappeloogst een diepterecord zal halen. Daar waar er vorig seizoen in totaal in Europa 38 miljoen ton gerooid werd (zetmeel-, poot- en consumptieaardappelen), zal dat dit oogstjaar naar verwachting zo'n 30 miljoen ton zijn. In het (qua referentie) beter te vergelijken oogstjaar 2016 werd de definitieve Europese oogst op 33,8 miljoen ton vastgesteld.

Het diepterecord heeft de marktprijs explosief laten stijgen naar een historische af landprijs van €26 tot €28 per 100 kilo (afhankelijk ras, kwaliteit en grofte). Langzaam worden er zakengedaan voor levering na de af landperiode. Zo zijn er transacties gedaan voor aardappelen van het ras Fontane (levering januari en met de gewenste specificaties) op €32 per 100 kilo. Met alle kennis van zaken, staat de termijnmarkt voor de aprilnotering (€31 per 100 kilo is de slotnotering van vrijdag 14 september) zeker niet aan de hoge kant.

Oogst uitstellen
De actuele, en misschien zelfs toekomstige, zeer hoge marktprijzen zullen de telers ertoe doen verleiden om de oogst zolang mogelijk (indien er nog groeipotentie is) uit te stellen. Het uitstellen van de oogst brengt, met de novembermaand in zicht, zeker risico’s met zich mee. Dat kan, als de herfst zijn tanden laat zien (onbestendig weer), in het huidige seizoen namelijk voor nog meer spanning zorgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden