Shutterstock

Inside Aardappelen

Belgapom laat prijs Bintje in elkaar zakken

5 Oktober 2018 - 2 reacties

Bij de bekendmaking (vrijdagochtend 5 oktober) van de prijs van Belgapom bleek de notering voor Bintje teruggezakt te zijn. Daarmee verlaagt Belgapom de notering voor Bintje voor de tweede week op rij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is een opmerkzame en opvallende beweging, die (gezien het gevoel op de fysieke markt) niet door veel handelaren en telers verwacht was. In de af landperiode zie je wel vaker dat de markt onder druk komt te staan door veel aanbod, maar juist in dit unieke jaar leek de markt daaraan te ontkomen.

Afgelopen week zijn er zakengedaan voor prijzen van €26 tot €28 af land. Ook de Belgische industrieën zijn actief op de markt voor prijzen van €27 (franco fabriek). Deze prijzen worden betaald voor rassen als Fontane, Challenger en Innovator.

Geen eis voor onderwatergewicht
De daling van de prijs voor Bintje wordt ingegeven door het noteren op de specificatie die geen eisen aan het onderwatergewicht stelt. Alleen de opmerking fritesgeschikt is belangrijk. Er is groot aanbod van Bintje met glas (meer dan 30%), welke een gemiddeld onderwatergewicht hebben van soms lager dan 300 gram.

Het zijn partijen die men niet durft op te slaan en daarom voor elk geld worden aangeboden. PCA noteerde deze week €25 voor Bintje met een onderwatergewicht van minimaal 360 gram. Daarmee geeft Belgapom het signaal af dat er veel glas in de Bintjes zit.

Het betekent daarnaast dat de notering feitelijk een notering is voor een niet-fritesgeschikte aardappel, welke eerst nog door een zoutbad moet. Dit zal wederom een slag zijn voor het ras, die steeds meer terrein verliest in de teelt van fritesaardappelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden