Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelopbrengst in Polen valt tegen

5 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

Het wordt inmiddels steeds duidelijker dat de Poolse aardappelopbrengst fors lager uitpakt. Eerdere prognoses van het Poolse economische instituut voor de landbouw (de IERGZ) zijn verder verlaagd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit nieuwe cijfers van het ministerie blijkt dat de aardappelopbrengst in Polen zo’n 20% lager uitvalt dan vorig jaar. Daarmee komt de verwachte opbrengst op 7,4 miljoen ton uit, terwijl er vorig jaar nog 9,2 miljoen ton aardappelen geoogst werd.

Het IERGZ schatte de opbrengst eerder nog op 8,5 miljoen ton. Het lijkt er dus op dat de opbrengsten naarmate de oogst vordert, steeds verder verlaagd worden. De genoemde 7,4 miljoen ton zou geoogst worden van zo’n 300.000 hectare, waarbij de 'kleine huisteelten' niet meegerekend worden.

'Instituut is te positief'
Insiders schatten de aardappeloogst echter nog lager. Zij verwachten dat de oogst niet boven de 6,5 miljoen ton gaat uitkomen. De verwerking heeft namelijk te maken met veel probleempartijen. Daarnaast ligt de prijs op het moment nog niet extreem hoog.

Gemiddeld komt de prijs uit rond de €20 per ton, maar hier en daar wordt ook meer betaald. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het aanbod van aardappelen af land nog goed is. Daarentegen verkopen de grote telers, met opslagmogelijkheden, nu nog niet.

Ongunstig weer
De droogte in het land is nog steeds een groot probleem, onder meer voor de aardappelen. Wel zijn er inmiddels een aantal koude nachten geweest, wordt het frisser en vallen er wat meer buien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden