Eigen foto

Inside Aardappelen

Pootgoedoogst onder goede omstandigheden verlopen

6 Oktober 2018

In de maand september kon onder mooie omstandigheden pootgoed worden gerooid. Vanwege droogte moest de oogst worden uitgesteld, in afwachting van neerslag. Het wachten werd beloond, waardoor de oogst vlot op gang kwam en ten opzichte van vorig jaar (te natte omstandigheden) een verademing was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachting van de lagere opbrengsten en een fijnere sortering werd waarheid. Inmiddels draaien de onderzoeken met betrekking tot de nacontroles op volle toeren. Eind september/begin oktober was circa 33% van alle partijen bemonsterd. De eerste indicaties maken duidelijk dat er nogal wat verlagingen zijn.

Dit door vroege luizenvluchten, te krappe selectiecapaciteit en het droge en warme weer. Bijna 22% van de partijen met een uitslag (eind september was dat 13%) is verlaagd. Uit recente certificeringscijfers blijkt er sprake van een kleine achterstand ten opzichte van vorig jaar (3.626 ton tegen 3.723 ton).

Handel in pootgoed
De verwachting van een lagere opbrengst heeft ook in de handel parten gespeeld. Er is in de verwachting van een vermeend tekort van fritesaardappelrassen eerder al sprake geweest van speculatieve handel in het ras Bintje. Door het stilvallen van het aanbod hebben de prijzen in september een zijwaartse beweging gemaakt.

Eerst rooien en de uitslagen van de nacontrole afwachten lijkt het devies, alvorens er weer aanbod gegeven gaat worden. Voor Bintje A 28/35 ligt de prijs tussen €80 en €82 per 100 kilo en voor 35/45 is dat tussen de €50 en €52.

Dit artikel is onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht wordt besteed aan pootgoed, uien en rente. Klik hier om het Trendrapport te lezen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden