Coenraad van Meekeren

Nieuws Jaarcijfers

HZPC: minder winst, maar meer verkocht

5 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

HZPC heeft over boekjaar 2017/2018 een daling in de omzet en winst neergezet, ten opzichte van vorig jaar. Echter, het totale volume verkochte pootaardappelen groeide wel. Voor komend jaar is HZPC voorzichtig en verwacht het een lagere winst, met name door droogte.

De netto-omzet is in boekjaar 2017/2018 uitgekomen op €300 miljoen. De brutomarge resulteert in €55 miljoen ton, tegen €59 miljoen vorig jaar. Het nettoresultaat daalde ook: van €8,5 miljoen naar €4,7 miljoen. Het dividend op de HZPC-certificaten is vastgesteld op €4, wat €3 minder is dan vorig jaar.

Weinig vraag in Europa
Dat de resultaten wat minder positief uitpakken, is niet vreemd. Vorig jaar was namelijk een recordjaar, waarin ook KWS Potato werd overgenomen. Dit jaar was ook de vraag naar pootaardappelen in Europa slecht, mede door de slechte prijzen van consumptieaardappelen vorig seizoen.

Ondanks het bovenstaande, is het volume verkochte pootaardappelen wel gegroeid: van 797.000 ton tot 816.000 ton. Dat de afzet is gegroeid, is voornamelijk te danken aan Rusland. "Daar is de afzet afgelopen jaar verdubbeld", aldus Gerard Backx, CEO bij HZPC, in het persbericht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

HZPC ziet omzet niet stijgen maar pootgoedvolume wel

Nieuws Jaarcijfers

HZPC zet meer pootgoed af buiten Europa

Nieuws HZPC

Gestolen geld HZPC is uit handen cybercriminelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden