B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Nagroei laat Amerikaanse aardappeloogst stijgen

8 Oktober 2018 - Niels van der Boom

De goede groeiomstandigheden voor de hoofdoogst van de bewaaraardappelen hebben er in de Verenigde Staten (VS) voor gezorgd dat de opbrengstcijfers positief zijn bijgesteld. Dit als gevolg van goede nagroei in voornamelijk aardappelstaat Idaho.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin augustus kwam de eerste schatting voor de hoofdoogst (fall potatoes) uit op 400 miljoen cwt (omgerekend is dat 20,32 miljoen ton). De cijfers zijn inmiddels licht naar boven toe bijgesteld (400,64 miljoen cwt). Daarmee komt de prognose uit op 20,35 miljoen ton. Ten opzichte van vorig jaar ligt het opbrengstniveau 3.300 ton lager.

Plussen en minnen
In sommige staten is de opbrengst gestegen door nagroei. Dit is vooral in Idaho en Colorado het geval. Echter, andere staten compenseren dit. In Wisconsin en Michigan liggen de opbrengsten het laagste. In de prognose wordt ervan uitgegaan dat alle aardappelen gerooid kunnen worden. Met name in de meest noordelijke staten worden hier vraagtekens bij gezet, gezien het op handen zijnde winterweer.

De gemiddelde aardappelopbrengst (over alle staten) komt op bijna 56 ton per hectare. Dat is enkele kilo’s boven vorig jaar, maar 355 kilo onder het 20-jarig gemiddelde. De opbrengsten in de VS zijn dan ook zeer stabiel te noemen.

Grote oogst in Idaho
Idaho oogst het meeste (ruim 7 miljoen ton), gevolgd door Washington (5 miljoen ton). In Idaho komt de aardappeloogst hoger uit door de goede groeiomstandigheden. Dit heeft weer deels te maken met het feit dat het belangrijkste teeltgebied naar betere gronden in het oosten van de staat verschuift.

Een gemiddelde hectareopbrengst van dik 55 ton per hectare is een record voor de staat Idaho. Ten opzichte van vorig jaar groeit het totale volume aardappelen met 170.000 ton. Daarmee is de staat als enige in de positie om de fritesindustrie van meer grondstof te voorzien.

Weer blijkt spelbreker
Het weer is in sommige staten een spelbreker voor aardappeltelers. Zo is het in Michigan zeer nat, waardoor nog meer dan 50% van de hoofdoogst gerooid moet worden. Vorig jaar verliep de oogst eveneens moeizaam en bleef 600 hectare in de grond zitten. Die valt ten prooi aan vorst.

In de staten Montana en North Dakota is het juist erg koud, wat de oogst parten speelt. Van strenge vorst of temperaturen onder 0 (overdag) is nu (nog) geen sprake. Echter, constant lage temperaturen verhogen wel de kans op blauw.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden