Shutterstock

Inside Aardappelen

Einde af land in zicht, op naar de volgende uitdaging

19 Oktober 2018

Met nog 15% van de totale oppervlakte aardappelen te gaan in Noord- en West-Europa, is het einde van de aardappeloogst in zicht. Daarmee wordt langzaamaan ook duidelijk waar de totale oogst op uit zal komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er lijken geen grote verrassingen te zijn (zoals bij de uienoogst wel het geval was). De proefrooiingen van de aardappelen lijken redelijk adequaat te zijn geweest en daarmee stevent oogst 2018 af op een extreem lage oogst.

Markt opnieuw gezet
Met de overgang van de 'af landperiode' naar 'droog uit de schuur' zal de markt opnieuw gezet moeten worden. Tot nu toe kabbelt de markt voort, wat opvallend is omdat het op een hoog prijsniveau staat. Bij een groot aanbod zou de markt gemakkelijk weg kunnen zakken, maar dat gebeurt niet. De verwerkers laten het aanbod niet lopen en gebruiken het om een deel van de opgelopen schade in te lopen.

Belgapom verlaagde nogmaals de prijs van Bintje en daarmee lijkt het de genadeklap te geven aan de teelt van Bintje. Iets wat opvallend is, omdat de verwerkers in België altijd prat gaan op hun frites van het ras Bintje.

Bintje krijgt genadeklap
De prijs van Bintje is teruggezakt naar €18, waarmee het bijna gelijk staat aan die van vlokkenaardappelen en voeraardappelen. Telers zullen zich nog wel 10 keer bedenken voordat ze Bintje in de grond stoppen. Immers én geen opbrengst én geen prijs, maakt dat het een kostbare teelt is.

Ondertussen blijft Fontane en Challenger in België goed gevraagd, met een stabiele prijs van €25. In Nederland ligt de prijs iets hoger en zijn er zaken tussen de €25 en €28. Inmiddels wordt er ook geïnformeerd naar aardappelen droog uit de schuur en heeft de eerste transactie plaatsgevonden van Innovator (levering begin november) tegen een prijs van €30.

Industrie staat voor nieuwe uitdaging
Door de berichtgeving van afgelopen week, dat er een tekort zal zijn van Première (kan oplopen tot 40%), komt de verwerkende industrie voor een nieuwe uitdaging te staan. De besparing van grondstof die ze gerealiseerd hadden in augustus (door langer door te gaan met de oude oogst) lijkt door het pootgoeddebacle tenietgedaan.

Hiermee is 2018 toch weer een 12 maanden seizoen geworden en zullen de verwerkers actief interesse moeten houden in vrije aardappelen. En juist die zijn schaars dit jaar. Met een uitgangspunt dat er 20% minder aardappelen zijn gegroeid en dat er 75% op vastprijs contract is geteeld, dan blijft er minder dan 10 % vrij te verkopen aardappelen over.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden