Shutterstock

Inside Aardappelen

'Cosunleden merken niets van sluiting Aviko-fabriek'

7 November 2018 - Niels van der Boom

Aardappelverwerker Aviko maakte 6 november bekend hun fabriek in het Zuid-Duitse Oberdolling te sluiten, 4 jaar na de overname. Het bedrijf ziet geen toekomst voor lokaal product van aardappelproducten in Beieren. Volgens Bert-Jan Loman, algemeen directeur, heeft het besluit geen gevolgen voor het moederbedrijf: coöperatie Cosun.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aviko nam in 2014 een meerderheidsbelang in de Amberger fabriek, waar lokale specialiteiten worden geproduceerd en vermarkt onder het merk Feldmühle. In 2017 kocht Aviko de resterende aandelen van de familie Amberger. Een 3-jarig plan werd opgesteld om de fabriek naar een hoger niveau te tillen, waarvoor fors geïnvesteerd werd.

Na amper 2 jaar trekt Aviko de stekker eruit. Naar eigen zeggen omdat de geprojecteerde verbeteringen ver van de werkelijkheid lagen. Loman, die sinds 2017 verantwoordelijk is voor deze fabriek, kan hier wel een reden voor noemen: "De situatie lag begin 2017 anders. De inzichten bij Aviko waren anders, mede door rapportages van toenmalige eigenaren. Directe aansturing onder verantwoordelijkheid van Aviko heeft geleid tot een herziening van de doelen."

Geen merkbare gevolgen
Voor hoeveel Aviko de aandelen heeft gekocht, en hoeveel het totale investeringsprogramma heeft gekost, wil de verwerker niet zeggen. "Wij doen geen uitspraken over gepleegde investeringen en resultaten", zegt Loman. Naar zijn mening merken leden van Cosun, waar Aviko onder valt, niets van de sluiting. "De schaal van de activiteiten is van dien aard dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat leden hier iets van merken. De ledenraad is conform de gebruikelijke procedures vooraf geïnformeerd over het besluit."

Naar eigen zeggen heeft Aviko nog een aantal scenario’s onderzocht om de activiteiten (deels) voort te zetten, waaronder verkoop van de fabriek, herstructurering of afslanken. Die leverden niet de verwachte stabiele toekomst op. De fabriek, die centraal in het dorpje Oberdolling staat, en een verder gelegen distributiecentrum worden verkocht.

Aviko zoekt voor de 150 werknemers nog een oplossing. Een kernteam blijft dit jaar nog werkzaam. Het op grote schaal overplaatsen van personeel naar de fritesfabriek van Aviko (in het nabij gelegen) Rain is niet mogelijk.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden