Eigen foto

Nieuws PAT-Index

DCA PAT-Index is van start gegaan

29 November 2018 - Anne Jan Doorn

De DCA PAT-Index is donderdag 29 november van start gegaan. Het is een notering van fritesgeschikte aardappelen, op basis van gedane transacties in de afgelopen week. De Index biedt daarmee in 1 oogopslag een beeld van de gemiddelde prijs over de afgelopen 7 dagen.

"De PAT-Index is een initiatief van DCA-Markets en biedt een betrouwbare indicatie van de prijs van fritesaardappelen in Nederland", aldus René van ’t Riet van DCA-Markets. "De Index is betrouwbaar, omdat het in feite een doorlopende (ofwel realtime) notering is van de transacties van de afgelopen 7 dagen."

Gebruik van gedane transacties
De informatie van de PAT-Index is afkomstig van het Platform Aardappel Transacties (PAT). BO Akkerbouw voert alle transacties (met een volume van meer dan 50 ton) in die gedaan zijn door de aardappelverwerkende industrie. 

"Het PAT biedt al een goed overzicht van alle gedane transacties. Echter, met de Index wordt een gemiddeld beeld gegeven, waarbij de diverse categorieën niet apart worden weergegeven (zoals dat bij het PAT het geval is). Daarbij wordt het gemiddelde volume gewogen berekend", zegt Van ’t Riet.

Het volume gewogen gemiddelde betekent dat de transacties in de Index meegewogen worden op basis van sortering en volume. Ook wordt aan de verschillende rassen een gewicht toegekend (aan de hand van het pootgoedareaal van het voorgaande seizoen).

Een beeld van de prijzen
"Met de PAT-Index krijgt de sector een beeld van wat in Nederland wordt geboden voor de aardappelen. Het is daarmee een handvat als het gaat om het vermarkten van de eigen fritesgeschikte aardappelen", zo meldt Van 't Riet.

De Index gaat over fritesgeschikte aardappelen (40 millimeter opwaarts) die direct geleverd worden (binnen 1 maand). Als er later geleverd wordt, dan geldt er een mindering van €0,15 per week. Dit vanwege de extra kosten voor de bewaring. Op dit moment staat de index op €29 per 100 kilo.

Klik hier om de Index te bekijken.

Het verloop van de PAT-Index van de afgelopen maanden.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden