Shutterstock

Inside Aardappelen

Europese telers poten primeuraardappelen

24 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

Terwijl Nederland in de ban is van sneeuw, worden er elders al aardappelen gepoot. In Noord-Spanje, op het eiland Jersey en in Cornwall is dat bijvoorbeeld het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gaat om de gebieden waar doorgaans met name vroege aardappelen worden verbouwd voor de tafelmarkt. Daarnaast gaat het niet om grote hoeveelheden, waardoor de invloed op de aardappelmarkt beperkt wordt tot een klein beetje stemmingmakerij. Toch wordt hiermee wel het begin van het nieuwe groeiseizoen ingeluid.

AHDB Potato meldt dat er in Cornwall volop aardappelen worden gepoot. Echter, de overheidsinstantie zegt ook dat de voortgang iets belemmerd wordt door het koudere en nattere weer. Ook op het eiland Jersey (bij de Franse kust, ter hoogte van Normandië) is begonnen met het poten van vroege aardappelen, en de voortgang lijkt goed. Op het eiland wordt al jaren extreem vroeg begonnen met het poten van de aardappelen.

Spanje
In het meest zuidelijke puntje van Spanje is eveneens een start gemaakt met het poten van de vroege aardappelen. Het gaat dan vooral om het gebied rondom Andalusië. Deze regio kent tevens een relatief groot aardappelareaal: ruim 10.000 hectare.

Echter, ook in het noorden van Spanje (Castilië en Leon) gaan de eerste aardappelen in februari al de grond in. Ook hier gaat het om een groot areaal, namelijk zo'n 19.000 hectare. De verwachting is dat het areaal in 2019 in beide provincies nog verder toeneemt. 

In Nederland gaan de eerste aardappelen doorgaans rond februari/maart de grond in. Dit gebeurt veelal als eerste op Tholen (Zeeland).

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden