Agrifoto

Inside Aardappelen

Spaanse aardappelprijs stijgt naar nieuwe hoogte

18 Februari 2019 - Niels van der Boom

De prijzen van de Spaanse bewaaraardappelen blijven stijgen en inmiddels wordt voor Agria ruim €40 per 100 kilo betaald. Er is een prijsstijging zichtbaar van zo'n €5 tot €8, afhankelijk van het ras. Zelfs de Franse verwerkers shoppen nu aardappelen in het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktdienst La Lonja de León noteert medio februari een prijs van €41 per 100 kilo voor Agria, Desirée doet €35 per 100 kilo en Hermes €27 per 100 kilo. Eind januari zijn de prijzen met €5 tot €8 per 100 kilo gestegen, waarmee de prijs voor de tijd van het jaar naar nieuwe hoogtes gestegen is.

In Nederland hanteert de PotatoNL-notering een prijs van €30,50 tot €34 per 100 kilo voor Agria. Fritesgeschikt voor overige bestemmingen noteert tussen €32 en €34.

Verwerkers kopen aardappelen
De krapte op de (Centraal-)Europese markt zorgt ervoor dat de Spaanse aardappelprijzen blijven stijgen. Zelfs Franse verwerkers komen in Spanje aardappelen kopen. Zij kunnen in eigen land namelijk geen product van goede kwaliteit vinden.

Dankzij het vroege voorjaar konden de Spaanse aardappeltelers vroeg planten. Halverwege april komen vanuit Zuid-Spanje naar verwachting de eerste huidvaste partijen op de markt. Daarentegen zijn er geen officiële cijfers over het areaal beschikbaar. Diverse insiders verwachten dat het areaal gelijk blijft, of licht toeneemt ten opzichte van vorig jaar.

Meer fritesrassen
Het grootste probleem voor de Spaanse aardappeltelers is dat er niet voldoende pootgoed voorhanden was om uit te breiden. Het pootgoed is hoofdzakelijk afkomstig uit Nederland. Daarom moet soms wat in rassen worden geschoven.

In het naburige Portugal speelt ongeveer dezelfde situatie, waardoor het areaal hier tevens gelijk blijft. In beide landen worden komend seizoen minder tafelaardappelen en meer fritesrassen verbouwd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden