Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt aan vooravond prijssprong

26 April 2019 - 31 reacties

De aardappelmarkt ontwikkelt een opwaartse kracht. Na een aantal weken met een neerwaartse trend, die met name werd ingegeven vanuit België, laat de aardappelmarkt nu weer een opwaartse potentie zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van Belgapom was vrijdag 26 april voor de derde week op rij onveranderd, al gaf deze wel een signaal af door een vaste stemming te noteren voor Fontane en Challenger. Op de Nederlandse aardappelmarkt is de ondertoon ook vaster, wat met name komt door de vraag vanuit de exportbestemmingen. De verwerkende industrie toont echter nog altijd weinig koopinteresse, al liet de DCA PAT-Index al wel weer een herstel zien door een transactie van €29,50 voor Fontane.

Dun aanbod
Opvallend is dat het aanbod, bij de aantrekkende vraag, zeer dun blijkt te zijn. Er zijn weinig vrije partijen beschikbaar en daarmee is het kopen van aardappelen (tegen welk niveau dan ook) een lastige opdracht. Met de afwikkeling van het aprilcontract van 2019 lijkt de markt het juk ook iets van zich af te gooien. Het junicontract van 2019 toonde vrijdag 26 april al direct een opwaartse beweging, en kende een slotstand van €30,50 per 100 kilo.

Ook de tafelaardappelmarkt trekt aan de kar, wat een signaal is van een vaste markt. De exportvraag is breed, zowel vanuit Oost- als Zuid-Europa wordt duidelijk behoefte gezien. Zo zijn er deze week al partijen Fontane voor export verhandeld voor €32,50 per 100 kilo, af boerderij. Ook Bintjes die geschikt zijn voor export, lijken zonder problemen richting het niveau van €30 te kruipen. Dat staat in schril contrast met de €20 die in België wordt genoteerd.

Voorjaarswerk bijna klaar
Het voorjaarswerk zit er bijna op, pootgoed bleek ruim beschikbaar en de vroege aardappelen hebben een lichte achterstand opgelopen door het koude weer. Of de droogte daar ook nog impact op heeft, is niet duidelijk. Oude oogst bewaart in elk geval goed met de huidige nachttemperaturen dus daar zal het 'dwingende aanbod' voorlopig niet vandaan komen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden