Agrifoto

Inside Aardappelen

Frans aardappelareaal naar beneden bijgesteld

17 Juni 2019 - Niels van der Boom - 2 reacties

Cijfers van de Franse organisatie UNPT tonen aan dat het areaal consumptieaardappelen in het land lager uitpakt dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit de cijfers die UNPT en CNIPT samen hebben opgesteld. Hoe valt deze correctie uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De North-western European Potato Growers (NEPG) publiceerde aan het begin van deze maand nog een groei van 3% in het Franse areaal. Dat is meer dan het gemiddelde in de EU-4 (exclusief het Verenigd Koninkrijk). Het gemiddelde komt namelijk op 2,4%.

Nieuwe cijfers
De UNPT en CNIPT publiceren nu zelf cijfers aangaande de oppervlakte consumptieaardappelen. Die komt (volgens een laatste schatting) in het land uit op een groei van 2,1%, wat een uitbreiding van 3.114 hectare is (in plaats van 4.450 hectare). Deze cijfers zijn afkomstig van de eigen leden, aangevuld door Agreste. Het consumptieaardappelareaal komt daarmee op 148.290 hectare dit jaar.

De regio Hauts-de-France is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de groei. Dit omdat in de departementen Nord-Pas-de-Calais en Picardië 65% van alle consumptieaardappelen worden geteeld. Het areaal hier neemt met 2.250 hectare toe. Alle fritesfabrikanten zijn hier actief om aardappelen te contracteren.

Het huidige areaalcijfer is nagenoeg gelijk aan de situatie in 2006. Het is geen record, want in het jaar 2019 werd op ongeveer 151.800 hectare consumptieaardappelen geteeld. In het jaar 1996 was dit zelfs iets meer dan 152.000 hectare. In 2012 werd nog een dieptepunt van 116.500 hectare bereikt.

Fritesaardappelteelt domineert
In het tafelaardappelgebied Champagne-Ardennen blijft het areaal met consumptieaardappelen stabiel. In Ile de France stijgt deze met 2,8% en in Bretagne met 2,2%. Deze departementen kennen echter een kleinere teelt. In Nord-Pas-de-Calais gaat het om dik 55.000 hectare aardappelen en in Picardië om 39.000 hectare. De nummer 3 is Centre-Val de Loire met 13.000 hectare.

Wat dit betekent voor de uiteindelijke opbrengst durft de UNPT niet te zeggen. Het weersomstandigheden is allesbepalend. Dit voorjaar gingen de aardappelen redelijk op tijd de grond in. De groeiomstandigheden zijn redelijk geweest, zo reflecteert ook de opbrengstverwachting voor granen. Die wordt vooralsnog positief ingeschat.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden