Agrifoto

Nieuws Pootgoed

Na eerste veldkeuring blijkt situatie niet dramatisch

19 Juni 2019 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Uit de eerste veldkeuring van keuringsdienst NAK blijkt dat de situatie in het pootgoed niet dramatisch is. Hoewel slechts 33 hectare in klasse verlaagd of afgekeurd is, lijkt het werkelijke beeld wel iets genuanceerder te zijn.

Het verlagingspercentage ligt momenteel op 0,3%, terwijl dat vorig jaar in deze periode 2,6% was. Ongeveer 40% van alle percelen heeft de keuring gehad. Deze percentages zeggen echter niet alles. "Er zijn namelijk al erg vroeg veel luizen gedetecteerd. De telers zijn daar inmiddels ook van op de hoogte gesteld. De lage percentages komen dus met name doordat de eerste keuring oriënterend is", zo meldt Jan Eggo Hommes van de NAK.

Normen gaan omhoog
In de volgende keuring zijn de normen voor raszuiverheid en virus hoger, waardoor de verwachting is dat het percentage dan toe zal nemen. Toch verwacht Hommes niet dat het percentage sterk zal stijgen. "Doorgaans wordt er veel afgekeurd op Erwinia, maar op dat gebied is het rustig, al kan een weersomslag voor verandering zorgen." 

Als het gaat om virus, dan blijven de zorgen nog wel bestaan. "Het hoge verlagingspercentage van vorig jaar geeft een slechte uitgangspositie. De eerste planten die aangetast zijn door virus, zijn ook al gevonden. Toch is het geen drama in het veld", zo besluit Hommes. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
polderteler 19 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882931/na-eerste-veldkeuring-blijkt-situatie-niet-dramatisch]Na eerste veldkeuring blijkt situatie niet dramatisch[/url]
tja kwestie van wachten voordat joure en emmeloord melden dat er een tekort situatie is in pootgoed
Abonnee
earpel 19 Juni 2019
kan al snel , vroeg geplante poters zit een uiterst lage zetting aan
pootgoedboer 20 Juni 2019
Belachelijk!!
oriënterend keuren, iedereen weet dat als je een virus plant hebt de groei stagneert.
Zeker met de regen van de afgelopen week knallen er makkelijk 2 of 3 etage's loof op de aardappelen en kruipen al de virusplanten er onder.

Als het dan toch zo moet kunnen we beter net als bij het graszaad en tarwe 10% steekproefsgewijs gaan keuren.
Kjol 20 Juni 2019
Laat ze gewoon advies geven en bij de laatste keuring gps gestratificeerd blaadjes plukken en kijken wat de virusdruk is voordat er doodgespoten wordt, nacontrole kan dan afgeschaft worden wat mij betreft, dat levert toch geen betrouwbare gegevens op.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden