Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt belandt in cruciale week

25 Juni 2019 - 2 reacties

Op de aardappeltermijnmarkt is een unieke situatie te zien, want nooit eerder werd in 3 opeenvolgende jaren in week 26 dezelfde prijs genoteerd. Daarnaast werkt de markt voor de aprilnotering van 2020 in week 27 toe naar een punt waarop een richting wordt gekozen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De situatie is dus ongekend spannend, zeker gelet op wat er in oogstjaar 2017 en 2018 is gebeurd. In 2017 zakte de prijs in korte tijd terug tot €10 en in 2018 steeg de aardappelmarkt (met een tussenstap op €20) tot €30. De weerberichten bepalen in de huidige markt echter de knolzetting van de aardappelen; dit in een seizoen waarin het Europese areaal wederom is toegenomen. 

Weer is koopman
Het weer is (zoals in veel seizoenen) de koopman. Dat geldt zeker in een fase waarin nog weinig bekend is over de hectareopbrengst. In oogstjaar 2017 viel het kwartje de verkeerde kant op, vooral omdat de maand juli wisselvallig was. Een overvloed aan aardappelen zorgde dat seizoen voor een marktprijs die snel zakte naar minder dan €5 per 100 kilo.

In het afgelopen seizoen was er sprake van een vrijwel ongeëvenaarde zomerperiode. De markprijs steeg in dat seizoen namelijk in korte tijd tot €30, om vervolgens bijna het hele verdere verloop van het seizoen op dat niveau te blijven staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden