Agrifoto

Inside Aardappelen

Hoe Première in een halve dag met 8 euro steeg

18 Juli 2019

Bij de overgang van het oude naar het nieuwe seizoen is het altijd spannend hoe de prijs van nieuwe aardappelen uit de startblokken komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwerkers houden daar diverse strategieën op na, afhankelijk van hun dekking in de oude oogst. Zo zijn er fabrieken die een vroege teelt hebben opgezet in Bordeaux en andere gaan langer dicht gingen om groot onderhoud te plegen. De strategie hangt ook af van de voorraad frites die in koelhuizen liggen en of hun leveranciers (telers) lange bewaring hebben.

Zeker in een overgang vanuit een seizoen waarin er sprake was van schaarste, is de strategie van grote impact op de prijzen van het nieuwe seizoen. Verwerkers hebben de afgelopen weken verschillende strategieën gevoerd en dat kwam afgelopen weekend tot uiting.

Grote volumes water
Na de notering van Belgapom viel er in delen van Europa grote volumes water. Dat zorgde ervoor dat in een aantal gebieden het rooiwerk stil kwam te liggen. Vooral een grote Belgische verwerker had hier veel last van. Deze verwerker had gekozen voor de strategie om zo snel mogelijk over te gaan op vroege aardappelen en houdt geen positie meer aan in oude aardappelen. Ook de voorraad frites in de vrieshuizen is bij velen tot een minimum afgebouwd. Dit om niet met dure fritesvoorraad het nieuwe seizoen in te gaan.

Daarmee moest deze verwerker de markt in om de fabriek aan de praat te houden. Dit veroorzaakte een prijsrally van €8 in een tijdsbestek van 6 uur. De verwerker besloot om de Nederlandse markt op te gaan om zo de Belgische markt rustig te houden. Daarbij werden prijzen tot €25 betaald voor Première, maar ook grote partijen oude aardappelen werden opgekocht. Partijen die hier nog in de opslag lagen, maar niet meer geschikt werden geacht voor verwerking.

Naweeën van de actie
De Belgische markt bleef daardoor rustig en liep op tot €20 voor Première af-land, maar ook deze week zijn er nog naweeën van de actie van deze Belgische verwerker. Prijzen zijn vast voor direct en liggen in landen rondom België ruim boven €20 af-land. De vraag is hoe zich dit vertaald in de Belgapom van aanstaande vrijdag.

Opvallend is wel dat er voor de komende weken erg weinig koopinteresse is vanuit verwerkende industrieën in heel Noordwest-Europa. Aardappelen aanbieden voor levering week 31 tot 33 levert eigenlijk geen biedingen op.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden