Shutterstock

Inside Aardappelen

Waar rolt de marktprijs van oogst 2019 naar toe?

31 Juli 2019 - 18 reacties

De laatste handelsdag van de maand levert een zwak slot op, met iets meer dan 300 contracten. Na de opening op €16, was €... op dinsdag 30 juli het laagste prijsniveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verschil van inzicht (met betrekking tot de gewasontwikkeling) in de EU-4 heeft ervoor gezorgd dat de termijnmarkt de afgelopen maand kon stijgen naar boven de €20. Echter, de voorspellingen van wisselvalliger weer hebben aangetoond dat de markt net zo makkelijk weer terugzakt naar €15.

Duidelijkheid over groei
Er zal de komende tijd meer duidelijkheid komen over de daadwerkelijke groei van de gewassen in Europa. Daarmee zal de eerste indicatie van de oogst bepalend zijn voor de richting van de marktprijs. Opvallend aan de bij Boerenbusiness bekende proefrooiresultaten is dat de ontwikkeling van het gewas momenteel onder het meerjarig gemiddelde ligt. De vraag is daarnaast wat de effecten, naast doorwas, zullen zijn van de extreme hitte van week 30. In die zin is er dus een situatie geweest die nog niet eerder is voorgekomen. Kortom; dit brengt nog onbekende gevolgen met zich mee.

De Europese oogstindicatie zal op korte termijn gegeven kunnen worden. Vorig seizoen pakte de Europese oogst van consumptieaardappelen juist extreem laag uit (nog geen 24 miljoen ton), wat tot gevolg had dat de marktprijzen gemiddeld uitkwamen op €30 per 100 kilo. In seizoen 2017 werd er echter een megaoogst binnengehaald (30 miljoen ton), waardoor de marktprijzen terugzakten naar circa €5 per 100 kilo.

Groter areaal
Als we voor 2019 uitgaan van een groter areaal in de EU-5, de zeer vroege overstap naar nieuwe aardappelen (een seizoen van 13 maanden) en de lijn van de huidige groei doortrekken (op basis van bekende resultaten), dan zal de marktprijsontwikkeling in lijn kunnen komen te liggen met die van oogstjaar 2015 en 2016 (zie ook de onderstaande grafiek).

Het is in elk geval duidelijk dat er nog belangrijke maanden voor de deur staan met betrekking tot de ontwikkeling van de gewassen. Daarbij moet tevens in gedachten worden gehouden dat de aardappelen nog gerooid moeten worden; denk aan oogst 2012 in Engeland. Kortom: de tijd zal leren waar de aardappel (qua marktprijs) in seizoen 2018/2019 heen zal rollen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden