Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Zijn ex-managers Emsland miljoenen verschuldigd?

14 Augustus 2019 - Jeannet Pennings

Er worden 2 ex-managers van de Duitse aardappelverwerker Emsland Group beschuldigd van omkoping en corruptie. Door illegaal zaken te doen, zouden zij 12 jaar geleden €6 miljoen hebben verdiend. In de rechtbank blijven veel vragen echter vooralsnog onbeantwoord.

De hoorzitting tegen de 2 ex-managers van Emsland ging afgelopen week van start in de rechtbank van Osnabrück. De grote vraag is of het tweetal illegaal zaken heeft gedaan met een logistieke dienstverlener in Bremen, zo meldt de Weser Kurier.

Volgens Emsland Group zouden de 2 managers een exclusief contract met het bedrijf hebben gesloten en daarmee €6 miljoen hebben opgestreken. Bovendien zouden ze een overeenkomst hebben bereikt met de leiders van de logistieke dienstverlener in Bremen over deelname aan dit bedrijf. Deze 2 mannen worden ook aangeklaagd.

Geen concurrentie
De advocaten van de 2 oud-topmannen verwierpen de beschuldigingen. Toen de zaak speelde (in 2007) waren er volgens hen geen concurrenten van vergelijkbare orde. Van omkoping zou dus geen sprake kunnen zijn. Bovendien betwijfelen de advocaten of hun cliënten ieder meer dan €3 miljoen hebben verdiend.

Tijdens de hoorzitting werd al duidelijk dat veel boeren zich nog steeds verraden voelen door Emsland group. Enkele honderden boeren uit het graafschap Bentheim en het Emsland (in het westen van de deelstaat Nedersaksen) zijn aangesloten bij de producentenorganisatie.

Vertraging door lopende procedures
Het gehele juridische proces wordt echter vertraagd door een aantal nog onbesliste procedures. Zo eist Emsland Group een schadevergoeding van €2 miljoen van de ex-managers. Omgekeerd vorderen de 2 managers nog steeds een vergoeding tegen hun voormalige werkgever. De 4 beklaagden riskeren een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden