Agrifoto

Inside Aardappelen

Zetmeel nadert fritesaardappelprijs

17 September 2019 - 6 reacties

Als de markten gaan bewegen, of op een onnatuurlijke manier tot een prijsvorming komen, kunnen er niet altijd verklaarbare ontwikkelingen plaatsvinden. Dat is zichtbaar in de prijs van zetmeel- en vlokkenaardappelen versus fritesgeschikte aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een voorbeeld daarvan is dat we een tijdje een notering (Belgapom) voor de fritesgeschikte aardappelen zien van €10 per 100 kilo, waarbij er een 'vaste stemming' wordt gehanteerd. Ook in Nederland blijft de marktprijs hangen. Zo kwam de eerste PotatoNL-notering van dit seizoen met pijn en moeite uit op €10 tot €12 voor categorie 1 aardappelen.

Industrieaardappelen schaars
Een opvallende situatie in de markt is de beweging die gemaakt wordt bij zetmeel- en vlokkenaardappelen. Het aanbod aardappelen bestemd voor afzet in dit segment kan op z'n zachtst gezegd schaars genoemd worden. De marktprijzen liggen inmiddels op een gelijk niveau aan die van de fritesaardappelen.

Afgelopen week was op de PAT-lijst (Platform Aardappel Transacties) een transactie te zien van €10 per 100 kilo (afgehaald) voor het ras Aveka. Dit zetmeelaardappelras van Avebe werd gekocht door een Nederlandse verwerker, met als waarschijnlijke eindbestemming de vlokkenlijn. Fritesfabrikanten hebben zelf ook vlokkenlijnen tot hun beschikking, die bij het weinig afkeuren van fritesaardappelen stil dreigen te vallen. Ook bij Avebe zou er sprake zijn van schaarste.

Wederom zitten de leveranciers van Avebe, maar ook die van Emsland Stärke, in de teeltgebieden waar de opbrengsten per hectare tegenvallen. De afzet van het eindproduct van de zetmeelfabrieken is goed. Echter, de voorraad is, door de slechte oogst van 2019, erg laag. Dit wordt versterkt door het krappe aanbod. Zo ontstaat een nieuw fenomeen, waarbij voor zetmeel- en vlokkenaardappelen bijna evenveel betaald wordt als voor fritesaardappelen.

Verwerkers niet aan de markt
Zoals al een aantal keer in eerdere berichtgeving vermeld is, is de grote dekking van de fritesverwerkers debet aan het niet stijgen van de markt. Het continu beschikbaar hebben van grondstof (de contractaardappelen) zorgt ervoor dat in de markt niet actief op zoek gegaan wordt naar aardappelen. Telers willen in het oogstseizoen graag door met rooien en nemen daarmee genoegen met de huidige dagprijs.

Het genoegen nemen met de betaalde prijs gebeurt, als de kilo's per hectare tegenvallen, in sommige gevallen morrend. In het geval dat de oogst per hectare goed is, lijken die telers het wel goed te vinden. Het devies is: aardappelen rooien en auto's sturen.

Droogte speelt telers parten
Toch ziet het er naar uit dat eind vorige week (week 37) en aan het begin van deze week (week 38) beweging in de markt komt. In met name België en het noorden van Frankrijk is in tegenstelling tot Nederland de laatste weken bijzonder weinig neerslag gevallen. Ook de weerverwachting voor de komende 2 weken geeft weinig neerslag aan.

De telers in droge gebieden melden dat de grond te hard wordt voor het rooien; grondtarra van meer dan 30% is geen uitzondering. Bij de droogte wordt de grond te droog om te rooien, wat ongetwijfeld invloed heeft op de dagprijzen. Een vergelijkbare situatie was te zien in 2016, toen als gevolg van langdurige droogte er tot ver in november gerooid moest worden.

Ondergemiddelde oogst
Overigens zal de aanhoudende droogte in België en Noord-Frankrijk ook invloed op de uiteindelijke oogst per hectare hebben. Door het uitblijven van de nagroei pakt deze flink onder het meerjarig gemiddelde uit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden