Agrifoto

Inside Aardappelen

Droog uit de schuur goed voor portemonnee

16 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Aanhoudend nat weer in Noordwest-Europa zorgt ervoor dat droge fritesaardappelen goed gevraagd zijn. Zowel verwerkers als exportmarkten hebben duidelijk behoefte aan product dat direct beschikbaar is voor afname. Het geeft de prijzen een stoot omhoog. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name in de exportmarkt worden stappen gemaakt in de prijs. Oost-Europa, maar ook het Verenigd Koninkrijk, vragen om droge aardappelen. Lijstaanvoerder is het geliefde ras Agria. PotatoNL noteerde voor week 41 een prijs van €13 tot €17 per 100 kilo. De marktinsiders spreken echter al over prijzen tot €19 of zelfs nog meer, voor zaken die op termijn gedaan zijn. Het aanbod droog uit de schuur is echter rap aan het opdrogen.

Stijgende exportprijzen
De gemiddelde exportprijs zet PotatoNL op €14 tot €15,50 per 100 kilo. De prijs is daardoor in 1 week tijd met €1 gestegen. Door het kleine aanbod proberen de exporteurs zich met bovenmaats pootgoed te bedruipen. De prijs hiervoor ligt (€13 tot €15) iets lager dan die van exportaardappelen. Omdat het meeste pootgoed al is geoogst, kunnen deze aardappeltelers wel product leveren.

De fritesaardappelprijzen doen het rustiger aan, ondanks verhalen uit de sector dat fabrieken moeite hebben de aanvoer op peil te houden. Op de zuidoostelijke zandgronden hebben de telers tussen de buien door wel kunnen oogsten en af land kunnen leveren. Dit geldt ook voor het noordoosten, waar het rooien moeizamer gaat. Verder zuidelijk, in België en Noord-Frankrijk, hebben telers ook met regen te kampen. Dit geldt ook voor de teeltgebieden in Spanje waar late aardappelen worden verbouwd.

Situatie in Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk krijgt ook deze week flink wat water te verwerken. In het noordwesten wordt al gesproken over het verlies van hectares. Overheidsbureau AHDB schat in dat hier nog maar 5% is gerooid. In het drogere oosten is ook veel neerslag gevallen. Op de lichte grond kan de oogst eerder hervatten, maar begin oktober stond daar nog circa 60% in de grond.

PotatoNL noteerde in week 41 voor fritesgeschikte aardappelen (levering Nederland, Duitsland en België) een prijsrange van €11 tot €13. Daarmee houdt de prijs de koers vast. De DCA Spotprijs Fritesaardappelen is wel gestegen. De DCA PAT-Index (Platform Aardappel Transacties) staat op 16 oktober op €11,50 per 100 kilo, terwijl dat aan de start van de maand nog €11 was. Gedane zaken betreffen met name overkilo’s van de contracten, die af land uit zandgrondgebieden worden gehaald. Partijen boven de 200 ton zijn er weinig bij.

In andere landen is een soortgelijk beeld zichtbaar. De Franse RNM voor overige rassen steeg voor week 42 met €0,50 per 100 kilo, als gevolg van de regen en vraag naar verwerkingsaardappelen. Het prijsniveau staat nu op €11,50. PCA zit op €11 tot €12,50 voor overige fritesrassen als Fontane. Een stijging van €1 met de week ervoor. Ook in Duitsland wordt niveau gehanteerd.

Waarschuwing
Aardappelexporteurs waarschuwen ondertussen voor een al te hevige prijsopleving, die de Nederlandse aardappelen uit de markt kan prijzen. Daardoor zou onder andere de Franse aardappelmarkt aantrekkelijk zijn. Ook in Duitsland wordt flink aan product getrokken, onder andere door Polen. Naast veel tafelaardappelen, moeten ook de verwerkers in Polen blijven draaien. De tafelrassen die voor verwerking geschikt zijn, krijgen vaak deze bestemming.

In Duitsland is de oogst verder gevorderd en is dan ook meer product beschikbaar. Bewaarcellen moeten worden geopend om tafelaardappelen te kunnen leveren. Een extra afname nu, betekent minder product in de laatste fase van het verkoopseizoen. Naast Oost-Europa, vraagt ook de binnenlandse markt meer aardappelen. De fritesaardappeloogst in het noorden en noordwesten is door de vele regen gehinderd. In het oosten en zuiden is de oogst het verste gevorderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden