Agrifoto

Inside Aardappelen

Extreem veel pootgoed in klasse verlaagd

17 Oktober 2019 - Jeannet Pennings

De tegenvallende nacontrole overschaduwde in de afgelopen periode de pootgoedmarkt en dat blijkt terecht te zijn, want. keuringsdienst NAK meldt dat 37% van alle pootaardappelen in klasse wordt verlaagd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee ligt het percentage klasseverlaging een stuk hoger dan eerdere jaren. Vorig jaar was dit ook het geval. Toen werd in deze tijd van het jaar gemeld dat het verlagingspercentage in de bemonsterde partijen tot 25% was opgelopen, In de jaren daarvoor schommelde het percentage tussen de 8% en 17%.

Combinatie van oorzaken
De verlagingen in de nacontrole van 2018 en 2019 zijn volgens de NAK ongekend hoog. De combinatie van de zeer slechte uitgangssituatie, hoge vectorendruk en teelt van veel (pre)basispootgoed zijn de vermoedelijke oorzaken van de problemen dit jaar. De keuringsdienst noemt de situatie zelfs zorgwekkend.

Het leidt ertoe dat, net zoals in 2018, veel telers gebruik maken van de mogelijkheid tot heronderzoek. Een goede keuze voor een aardappelteler die verwacht een laag percentage virus in de partij te hebben, aldus NAK. Bij de meeste verlagingen in de nacontrole dit jaar is waarschijnlijk sprake van een lichte virusbesmetting. "Op dit moment zorgt de uitslag van een herbemonstering er in 60% van de gevallen voor dat het perceel in de originele of een tussenliggende klasse wordt geplaatst."

Geen vertraging
Op dit moment verwacht de NAK geen vertraging in het onderzoek op te lopen. Nog niet alle pootgoed is gerooid en de voorraad te bemonsteren partijen is nog groot genoeg. Doordat over de hele linie meer virus wordt gevonden, in zowel hoge als lage percentages, is sprake van onzekerheid in de markt over de beschikbaarheid van betrouwbaar uitgangsmateriaal. Desondanks wordt over het algemeen verwacht dat de prijzen stabiel blijven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden