Agrifoto

Inside Aardappelen

Lamb Weston sluit aan bij fabrieken in Zuid-Amerika

22 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Zuid-Amerika is enorm interessant voor fritesproducenten. Na Simplot en McCain, kondigt ook Lamb Weston plannen aan om daar een fritesfabriek te gaan bouwen. Die wordt in Argentinië gevestigd, met hulp van een lokale partner.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In juni van dit jaar nam fritesproducent McCain een meerderheidsbelang in de Braziliaanse aardappelverwerker Sérya. In Mendoza, Argentinië, is Simplot actief als producent, samen met een lokale producent. Afgelopen week werd bekend dat Lamb Weston ook actief gaat worden in Argentinië. In samenwerking met het bedrijf Sociedad Comercial del Plata neemt het Alimentos Modernos over.

Lamb Weston na Farm Frites
Sociedad Comercial del Plata is nu samen met Farm Frites mede-eigenaar van Alimentos Modernos. Na de overname verliezen zij hun aandelen. Dit bedrijf werd in 1996 opgericht als joint venture van Farm Frites. In het jaar 2017 kondigde het aan $100 miljoen te investeren in de nieuwe fabriek in Mar del Plata. Die nieuwe fabriek wordt nu mede onder de vlag van Lamb Weston gebouwd.

Argentinië is een groeiende markt voor producenten van frites en andere bevroren aardappelproducten. Daarbij is het een belangrijke leverancier voor andere Zuid-Amerikaanse landen. Ondernemer Ignacio Noel is de directeur van Sociedad Comercial del Plata en is sinds 2014 bezig om een fritesfabriek op te richten in de kustplaats Mar del Plata. In dat jaar kocht Sociedad Comercial del Plata 60% van de aandelen van Farm Frites.

Nieuwe fabriek
De fritesfabriek, zo gepositioneerd dat het Brazilië kan beleveren en met een beoogde capaciteit van 70.000 ton eindproduct, draait nog niet. Met hulp van Lamb Weston komt daar wellicht verandering in. De oplevering staat gepland voor begin 2020, waar $100 miljoen aan investeringen mee is gemoeid. De huidige fabriek van Alimentos Modernos staat in Munro, Buenos Aires. Die fabriek is goed voor 60.000 ton bevroren frites per jaar die worden verkocht onder 2 eigen merken.

Naast Brazilië, worden ook uit Argentinië producten geëxporteerd naar onder andere Uruguay, Paraguay en Bolivia. Lamb Weston en Sociedad Comercial del Plata moeten in Argentinië concurreren met JR Simplot en McCain, die zowel in Argentinië als in buurland Brazilië actief zijn. Dit jaar bedraagt het fritesaardappelareaal in Argentinië 35.000 hectare. Dit is een stijging van 10% met het seizoen daarvoor. De stijging is hoofdzakelijk te wijten aan het feit dat de fabriek van Simplot inmiddels actief is.

Argentinië als achterdeur
De fritesproducenten gebruiken Argentinië als achterdeur om Brazilië te beleveren, die Europese leveranciers forse antidumpingheffingen heeft toebedeeld. De Wereldhandelsorganisatie heeft inmiddels aangekondigd zich in deze kwestie te gaan mengen. Ondertussen loopt de import in het land terug. Leveranciers uit Nederland, België en Duitsland verkochten ruim 5% minder frites in een jaar tijd door de heffing.

Argentinië spint garen bij deze maatregel. Het exportniveau ligt over een periode van 12 maanden bijna 40% hoger dan in de periode daarvoor. In Nederland nam het volume met goed 35% af en ook vanuit België is het volume met 33% afgenomen. Bijna alle bevroren aardappelproducten die Argentinië exporteert gaan naar Brazilië toe.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden