Shutterstock

Inside Aardappelen

Eerste cash settlement 12 euro lager

14 November 2019

Op donderdag 14 november is door de EEX in Leipzig de eerste cash settlement van seizoen 2019/2020 op het bord gezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lagere cash settlement geeft duidelijk aan dat ieder aardappelseizoen een eigen verhaal heeft. Vorig seizoen was het duidelijk dat de opbrengst per hectare in Europa lager uitpakte dan het meerjarig gemiddelde, wat kwam door aanhoudende droogte en hitte. Uiteindelijk wikkelde de aardappeltermijnmarkt richting het niveau van €30 af.

Lijn der verwachting
Dat de cash settlement dit seizoen lager zou starten, lag al lang in de lijn der verwachting. Het areaal in de EU-5 is groter en het groeiseizoen was redelijk tot matig, waardoor de prijsrange voor aardappelen droog uit de schuur tussen €14 en €17 kwam te liggen. Met andere woorden: een markt (zoals oogstjaar 2017) onder het niveau van €10 was niet aan de orde, al leek een markt boven de €20 ook niet haalbaar.

Nu de rooiwerkzaamheden in met name Engeland forse vertragingen op hebben gelopen, lijkt de stemming op de aardappelmarkt ietwat te keren. Daardoor kan het zijn dat de eerste cash settlement van dit seizoen (van €13,70) weleens de laagste zou kunnen zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden