Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappeloogst kruipt naar de eindstreep

18 November 2019 - Niels van der Boom

Verbeterde weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de aardappeloogst in ons land weer een beetje heeft kunnen vorderen. De snelheid is echter wel uit de oogsttrein en ook de weersomstandigheden variëren. Niet overal kunnen rooiers het land op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste 2 weken van november brachten met name in de noordelijke kustregio's een bak water. De akkerbouwers in de Wieringermeer en in de Haarlemmermeer ondervinden daar de grootste hinder van. Op de zware gronden wordt er daarom aan getwijfeld of überhaupt nog gerooid kan worden. Op deze plekken viel tussen de 70 millimeter en 90 millimeter neerslag.

In het zuidwesten van het land is het iets beter. Ook het zuidoosten kreeg minder water. In de provincie Flevoland is relatief gezien veel werk verzet. Naast aardappelen, zijn bijvoorbeeld ook wortelen en witlof gerooid. Met name in de Noordoostpolder is het nog nat. Ook in Zuidelijk Flevoland is het spannend of de aardappelen uit de zwaardere grond komen.

5% gerooid
Eind week 45 schatte Aviko Potato in dat er landelijk nog 13% in de grond zat. Circa 1 week later (op vrijdag 15 november) wordt dit geraamd op 8%, goed voor 4.500 hectare. Voor Flevoland is dat nog 3% tot 8%, terwijl dat vorige week 10% tot 15% was. Ook in het zuidwesten is het rooien verder gevorderd. Daar moet naar schatting nog zo'n 5% worden geoogst. In het noordoosten van Nederland is dat 4%. De provincie Noord-Holland blijft verreweg het verste achterlopen, met 35% nog te rooien. In 1 week tijd is hier geen voortgang geweest.

Omliggende landen hebben met vergelijkbare omstandigheden te maken. In (Noord-)Frankrijk en België is de aardappeloogst nog niet afgesloten. In Duitsland zijn wel bijna alle aardappelen uit de grond. Het Verenigd Koninkrijk is een verhaal apart.

November blijft nat
Vooral maandag 18 november wordt een behoorlijke hoeveelheid regen verwacht, tussen de 15 millimeter en 20 millimeter. Toch lijkt dit, op het moment van schrijven, mee te vallen. Later deze week blijft het relatief droog, al daalt het kwik opnieuw naar net boven 0 graden.

Aangezien de tijd van het jaar wordt daar echter minder naar gekeken. De rooimachines rijden wanneer ze kunnen. Voor de lange termijn blijft het weertype onbestendig. Dit geldt ook voor de landen om ons heen. Alleen in Duitsland wordt iets minder regen verwacht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden