Agrifoto

Inside Aardappelen

Kwaliteit wordt issue op korte termijn

22 November 2019 - 2 reacties

Terwijl dappere dodo's nog altijd proberen om de aardappelen boven de grond te krijgen, wordt dit steeds uitzichtlozer. Het is moeizaam rooien en dat vraagt het uiterste van de mens en de machine. Er zit geen enkele snelheid in het rooien en daarmee zijn het lange dagen, met veel modder en weinig aardappelen in de schuur.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor komende week wordt regen voorzien, waarmee het binnenhalen van de laatste aardappelen steeds uitzichtlozer wordt. In Engeland moet naar verluidt nog 10% tot 14% van de oogst gerooid worden, en in Nederland is dit nog 3% tot 5%. Dat niet alle aardappelen uit de grond komen, lijkt dan ook steeds duidelijker te worden. Dit verklaart waarom de termijnmarkt langzaam de aanval gezet heeft op de grens van €18.

Bij het uitblijven van het oogsten van deze laatste aardappelen, kan het sentiment weleens verder draaien naar 'positief'. Engeland is daarin een belangrijke schakel. Momenteel worden al aardappelen vanuit Frankrijk richting het Verenigd Koninkrijk gereden, om zodoende verwerkers daar te voorzien in hun grondstof behoefte.

Kwaliteit is probleem
Een ander issue is de kwaliteit. Door met extreem natte omstandigheden te oogsten (en met de lagere temperaturen), zijn niet alle aardappelen er ongeschonden uitgekomen. Er is melding gemaakt van bewaarproblemen. Het droog krijgen van de partijen is een helse klus. Daarnaast zijn er ook partijen die met veel blauw binnen zijn gekomen, en ook de bakkwaliteit is aangetast. De aardappelen die afgelopen week gerooid zijn, blijken ook bruin te bakken; door de lage temperaturen is het zetmeel omgezet in suikers.

Op kortere termijn kan hierdoor lichte druk ontstaan op de fysieke markt. Toch zie je dat de Belgapom-noteringen stabiel blijven op €12,50 per 100 kilo, iets wat eveneens zou kunnen duiden op een goede vraag buiten de industrieën om.

Geen kooplust
De verwerkers in Nederland tonen geen kooplust. Ze kunnen zich relatief goed bedienen met de geplande contractaardappelen en willen graag de telers met kwaliteitsproblemen kunnen bedienen als ze zich aandienen. Voor levering later in het seizoen is wel duidelijk koopinteresse vanuit de verwerkers. Door het eventueel verliezen van de partijen door problemen met kwaliteit, of het niet rooien van de aardappelen, willen ze de dekking graag vervangen door andere aardappelen. Daarmee willen ze de positie gesloten houden.

De export loopt zeer goed, iets wat opvallend is voor de tijd van het jaar. Daarmee wordt een sterke bodem in de markt gelegd, al geeft het tevens een mooie alternatieve afzet voor vrije aardappelen en aardappelen met problemen aan de binnenkant. De vraag is of, als het weer volgende week nog wisselvallig blijft, men definitief de laatste aardappelen afschrijft waardoor de markt de sprong naar €20 kan maken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden