Shutterstock

Inside Aardappelen

NEPG: 'Prijsdruk dreigt komend aardappelseizoen'

20 Februari 2020 - Jeannet Pennings - 34 reacties

'Seizoen 2020/2021 wordt een uitdaging', zo waarschuwt telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG). Er bestaat angst voor onbalans tussen vraag en aanbod. Met name in najaar wordt meer aanbod verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel worden contracten getekend tussen telers en de verwerkende industrie. Niet altijd naar tevredenheid van de teler, meldt NEPG. Aflandprijzen in de contracten (met uitzondering van Groot-Britannië) blijven hetzelfde of zijn iets lager dan vorig seizoen. Voor de langere bewaring zijn de contractprijzen gestegen.

Gevolgen CIPC-verbod
Tegelijkertijd wordt een kostprijsverhoging voor telers verwacht vanwege het verdwijnen van diquat en chloorprofam (CIPC). Daarmee wordt komend seizoen vooral een uitdaging voor telers die hun aardappelen lang bewaren. NEPG verwacht in het najaar meer aanbod van af land aardappelen, omdat veel telers zich nog niet bewust zijn van de gevolgen van het verbod op CIPC. Het risico dat dit ten koste gaat van de hoeveelheid en/of kwaliteit van de aardappelen is groot.

De vraag vanuit de verwerkende industrie in Europa groeit, maar de areaalstijging is volgens NEPG nog groter. ‘Met een gemiddelde oogst zou dit kunnen leiden tot een overaanbod. Dat kan weer leiden tot prijsdruk voor de telers.’ Ook brexit speelt daarbij een rol. Komend aardappelseizoen kan dit invloed hebben op de stroom aardappelen en aardappelproducten.

Kwaliteit uitdaging
Op dit moment is de markt, ondanks de grotere oogst, in balans en is de kwaliteit in de bewaring over het algemeen goed. NEPG vraagt zich wel af hoe dit aan het einde van het voorjaar zal zijn. In sommige landen vormt de kwaliteit in de bewaring een uitdaging. De voorraadinventarisatie begin februari in België laat hogere voorraden zien dan vorig jaar, maar lager dan in 2018. Zo blijkt uit een telersenquête in België die deze week gepubliceerd is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden