E. Burgers

Inside Aardappelen

Israël later op de markt met nieuwe aardappelen

5 Maart 2020 - Jeannet Pennings

Door een natte en relatief koude winter is de oogst van vroege aardappelen in Israël dit jaar licht vertraagd. Dat heeft invloed op de prijsvorming.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Experts schatten dat er voor het einde van de maand nog geen noemenswaardige hoeveelheden vroege aardappelen uit Israël op de markt komen. De oogst in het land is vertraagd na een periode van zware regenval en kou. Met name in januari was het bovengemiddeld nat in de zuidoostelijke regio rond de Middellandse Zee. In februari volgde een periode met koude nachten en zelfs lichte vorst.

Relatief hoge startprijzen
De verwachting is dat de oogst deze week op gang komt. Dat is iets later dan normaal in Israël, al is het land de laatste jaren wel vaker later aan de markt. Israëlische aardappelen hebben vroeg in het seizoen een goede positie in de markt, omdat ze vaak verkozen worden boven de Europese productie uit de opslag. Jaarlijks oogst Israël rond de 600.000 ton aardappelen, waarvan ruim een derde wordt geëxporteerd, hoofdzakelijk naar Europa.

De vertraagde oogst in Israël in combinatie met een stevige vraag, ook vanuit het binnenland, leidt tot relatief hoge startprijzen. Analisten melden prijzen van rond de €55 (free on board) per 100 kilo voor 40-65 millimeter aardappelen. Er is volgens hen sprake van een levendige vraag uit Scandinavië, Spanje en Portugal. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden