Avebe

Nieuws Aardappelen

Avebe boert goed en verhoogt voorschotprijs

25 Mei 2020 - Niels van der Boom

Zetmeelproducent Avebe heeft de voorschotprijs, die het uitbetaalt voor oogstjaar 2019, verhoogd tot €71 per ton. Dat laten ledentelers vandaag, maandag 25 mei, weten in een brief. Dit betekent een stijging van €6 per ton, vanwege het positief uitvallend resultaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar aardappelzetmeel is goed. Vooral omdat meer pizza's, noedels, snacks en andere houdbare producten worden genuttigd. Het niet-verwerken van fritesaardappelen heeft ervoor gezorgd dat een vragende markt bleef ontstaan, zegt Avebe-bestuursvoorzitter Bert Jansen. Het prijsniveau van zetmeel is gunstig, waardoor de prestatieprijs omhoog kan.

Wachten met definitief resultaat
De campagneprijs maakt Avebe niet bekend door enorme onzekerheid die is ontstaan na de coronacrisis. Pas in juli wordt deze bekend gemaakt, wanneer meer bekend is hoe klanten worden getroffen, schrijf Jansen. "Begin juli weten we zeker dat er geen kink in de kabel komt en betalen we de campagneprijs direct uit."

Dinsdag 5 mei heeft de fabriek in Gasselternijveen de laatste aardappelen ontvangen en verwerkt. Op de andere locaties was de campagne in februari al afgerond. De aangelegde voorraden eiwit en zetmeel zijn volgens het bedrijf voldoende om de periode tot de nieuwe oogst te overbruggen. Avebe blijft achter het besluit staan dat het geen fritesaardappelen heeft verwerkt. Volgens het bedrijf een goede beslissing. Enkele telers hebben hier – voor de gestelde datum van 19 maart – wel van kunnen profiteren. Hierop wordt geen actie ondernomen.

Eerder maximale premie
Avebe sleutelt iets aan zijn voorwaarden voor oogst 2019. Zo wordt een gestaffelde premie uitbetaald vanaf 3,6 ton zetmeel per aandeel, waar dat voorheen 4 ton was. Zo kunnen meer de premie voor vollevering van hun A-volume ontvangen. Deze aanpassing is volgens de coöperatie substantieel. Bij 4 ton zetmeel per aandeel wordt al de maximale premie van €3 per ton bereikt.

Het groeiseizoen voor de zetmeelaardappelen is positief gestart met goede pootomstandigheden. De aanhoudende droogte betekent echter wel zorgen. Ook heeft nachtvorst de groei in sommige gevallen teruggezet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden