Tatyanami / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Ook crisis in Russische aardappelsector

12 Juni 2020 - Niels van der Boom

Ondanks dat het officiële sterftecijfer tijdens de coronacrisis in Rusland erg laag ligt, merkt de aardappelsector in dit land ook goed de gevolgen. Hoofdzakelijk in de fritesaardappelsector. Ook hier liggen verwerkers bijna stil. Tafelaardappelen zijn eveneens al heel het jaar gevraagd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De WHO spreekt van een 'coronawonder' in Rusland. Het enorme land met 144,5 miljoen inwoners telt slechts 6.000 geregistreerde sterfgevallen. De Europese Commissie noemt het fake news. Feit is dat de aardappelsector ook in dit land de gevolgen van corona ondervindt. Hoofdzakelijk bij de aardappelverwerking, door het sluiten van horecagelegenheden.

Russische fabriek sluit deuren
De eerste Russische fritesproducent Belaya Dacha uit het Zuid-Russische Lipetsk draaide eind april op minder dan 10% van zijn capaciteit. Dat liet oprichter Viktor Semenov zelf weten. Het bedrijf zag 60% van zijn afzet in korte tijd wegvallen, waarna werd besloten de fabriek voor 5 maanden te sluiten. Het bedrijf was al van plan 8 weken te sluiten, maar plakt daar nu nog 3 maanden aan vast. De aardappelen die het bedrijf niet kon verwerken, zijn als varkensvoer afgezet.

Belaya Dacha werd in 2018 opgericht en produceert op jaarbasis 100.000 ton eindproduct. Het is een joint venture tussen de Russen en Lamb Weston/Meijer, die een kwart van de aandelen in handen heeft. De grootste klant is McDonalds. Het plan is om in alle vestigingen van deze populaire fastfoodketen op termijn Russische frites te serveren. Volgens de keten heeft Belaya Dacha voldoende voorraad om het tot 1 augustus uit te zingen.

Areaalcijfers
De Russische overheid bracht eind mei naar buiten dat dit jaar op 309.000 hectare aardappelen worden verbouwd in het land. Een stijging van 4.000 hectare. Het gaat hier om de professionele teelt, en niet die bij mensen thuis. Tijdens een webinar georganiseerd door Syngenta op 5 juni, over de Russische aardappelteelt, werd duidelijk dat de uiteindelijke oppervlakte fors kleiner uit kan vallen. Zij schatten het areaal op 260.000 hectare, wat theoretisch goed is voor 8 miljoen ton aardappelen.

Veel teeltgebieden hebben de afgelopen jaren hun areaal zien krimpen. Duidelijk is dat de import van pootgoed dit voorjaar niet vlekkeloos is verlopen. Inspecteurs van voedselwaakhond Rosselkhoznadzor voeren normaalgesproken op locatie keuringen uit. Dit jaar gebeurde dat alleen in Finland en Duitsland. Vervolgens sloten de grenzen. Na het versoepelen van de grenscontroles konden uiteindelijk toch poters uit Nederland en Frankrijk worden ingevoerd. Volgens Russische cijfers is 9.000 ton pootgoed geïmporteerd, tegenover 8.000 ton vorig jaar. Ook de binnenlandse pootgoedproductie neemt toe.

Tafelaardappelen
Niet alleen poot- maar ook tafelaardappelen kwamen de landsgrenzen over. Volgens cijfers die Syngenta presenteerde lagen al in december aardappelen uit Egypte in het Russisch supermarktschap. Dat is ongekend vroeg. In het eerste kwartaal werd 44.150 ton aardappelen geïmporteerd, die bijna allemaal uit Egypte komen. Ook de tafelaardappelmarkt is getroffen, door het sluiten van de horeca en bedrijfskantines. Voor komend seizoen wordt desondanks een kleine groei in het volume verwacht.

Naast de impact door corona, verwachten aardappelexperts in het land dat een andere factor de teelt kan beïnvloeden. In veel regio's wordt de teelt gestimuleerd met behulp van subsidies. De vrees is echter dat deze subsidies afnemen of zelfs helemaal verdwijnen en zich richten op andere groentegewassen. Hierdoor stappen akkerbouwers eerder over op andere gewassen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden