Shutterstock

Inside Aardappel

NEPG: aardappelareaal Noordwest-Europa groter

7 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

Het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa is dit jaar licht gestegen, zo meldt de Europese telersorganisatie NEPG. Het grootste deel van de stijging komt uit Duitsland en Frankrijk, waarbij wel een overgang naar de teelt van tafelaardappelen lijkt te hebben plaatsgevonden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt NEPG in een verklaring. Volgens de organisatie stijgt het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa met 0,5% tot 621.148 hectare. Deze toename van het areaal wordt onder de huidige omstandigheden met de coronacrisis als 'te veel' beschouwd, schrijft NEPG voorzichtig. "De coronacrisis kwam op het moment dat telers hun pootaardappelen al hadden besteld en aardappelgrond hadden gehuurd. Te laat voor een gebiedsvermindering."

Droogte en vorst
NEPG benadrukt dat er nog veel onzekerheden zijn in de huidige aardappelmarkt, onder meer de uiteindelijke veldopbrengst van het aardappelgewas in Noordwest-Europa. Zo kan de droogte van het voorjaar het opbrengstpotentieel mogelijk al hebben beperkt. De vroege aardappelen in Duitsland hebben te lijden gehad onder nachtvorst. Ook wijst de vereniging op de daling van het aardappelareaal met 5% in de Verenigde Staten, die mogelijk ook impact kan hebben op de export.

Het grootste vraagteken blijft in de ogen van NEPG de invloed van de coronacrisis op de agrarische markten de komende maanden. Ook is onduidelijk welke impact het verbod van CIPC heeft op de langere opslag van de consumptieaardappelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden