Agrifoto

Inside Aardappelen

Verwachting Poolse aardappeloogst positiever

11 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Insiders verwachten dat de Poolse aardappeloogst van 2020 groter zal zijn dan vorig jaar. Een groter aardappelareaal en de gunstige groeiomstandigheden zijn de bouwstenen voor deze verwachting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin juni maakte het officiële statistiekbureau van Polen bekend dat het aardappelareaal met ruim 5% (oftewel 17.000 hectare) is toegenomen tot circa 325.000 hectare. Tevens meldde het statistiekbureau een verwachte gemiddelde hectare-opbrengst van zo'n 25 ton per hectare, wat in theorie in een oogst van ongeveer 8 miljoen ton aardappelen zou kunnen resulteren.

Die verwachting is door insiders inmiddels al opgehoogd. De combinatie van een groter aardappelareaal en de gunstige groeiomstandigheden van dit seizoen zijn voor hen reden om nu zelfs een opbrengst van 9 miljoen ton te verwachten. Op de lichte gronden wordt soms zelfs gesproken van een opbrengst van 50 ton per hectare. Daarmee zou de oogst duidelijker groter zijn dan het afgelopen jaar.

Gunstige weersomstandigheden
Hoewel de combinatie van de kou en droogte in eerste instantie niet heel bevorderlijk was voor de groei van de gewassen (soms was vorst zelfs een groot probleem), verbeterde de situatie op de meeste aardappelpercelen in de tweede helft van mei aanzienlijk. Al was er wel sprake van hogere druk door phytophthora.

Daarnaast speelt mee dat de zomerperiode tot dusver met minder grote hittegolven en droogte verlopen is, terwijl daar het afgelopen jaar volop sprake van was. De insiders in de Poolse aardappelmarkt gaan er daarom vanuit dat de aardappeloogst dit jaar aanzienlijk hoger zal uitpakken dan vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden