Shutterstock

Nieuws Aardappelrassen

Een hogere opbrengst met innovatieve aardappel

15 Augustus 2020 - Kimberly Bakker - 4 reacties

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: 2 miljoen knollen per hectare. Het salade-aardappelras Jacky moet het waarmaken. Daarmee heeft dit ras de potentie om een nieuwe marktleider in de markt van salade-aardappelen te worden. Ook in China wordt actief gezocht naar innovatieve aardappelen die de opbrengsten kunnen verhogen.

Uit een eerste proefrooiing blijkt dat het aardappelras Jacky momenteel op schema ligt om ruim 2 miljoen knollen per hectare te produceren. Van alle knollen ligt circa 65% in de maat 25-35 millimeter, wat een resultaat van 50 ton per hectare oplevert. Dit meldde Paul Coleman van Crop4Sight tijdens de Potato Showcase Week van marktbureau AHDB. "Het ras heeft (op basis van de cijfers) zeker de potentie om marktleider te worden."

Geen oogstschade
"Jacky is een ras dat consequent ronde knollen moet produceren van minder dan 45 millimeter", zo legt Archie Gibson, uitvoerend directeur bij Agrico, uit in de presentatie. "Het is dan ook een veelzijdige aardappel. En omdat hij robuust en zeer rond is, rolt hij goed op de transportbanden en heeft de aardappel dus niet de neiging om oogstschade op te lopen."

Crop4Sight en Agrico voeren gezamenlijk onderzoek uit naar het ras om zodoende de hoogste opbrengst te creëren. "Uit dit onderzoek is onder meer al naar voren gekomen dat Jacky een grote stengeldichtheid heeft, waardoor het ras een constant aantal knollen kan produceren", zo zegt Gibson. "Samen met de hoge resistentie tegen bepaalde bacteriën heeft Jacky in mijn ogen het vermogen om een zeer winstgevend ras te worden. Immers, het scheelt telers zomaar €400 per hectare aan kosten die gemaakt worden met bespuitingen."

China zoekt ook nieuwe aardappelrassen
Niet alleen in Europa wordt gezocht naar innovatieve aardappelen die in kunnen spelen op nieuwe markten. Ook in China is dit het geval, al wordt daar met name geïnvesteerd in zogenaamde 'hightech-aardappelen'. In 'aardappelstad' Ulangab worden inmiddels aardappelen gekweekt in een laboratorium. Door aardappelsteeluiteinden te mengen met een steriele voedingsoplossing worden virusvrije zaailingen gekweekt. Op dit moment kan het jaarlijks 150 miljoen virusvrije zaailingen produceren. Deze zaailingen produceren vruchten ter grootte van een duim.

Deze miniatuuraardappelen worden 'kweekzaden' genoemd, waaruit de aardappel wordt geteeld. Het aardappelteeltgebied in Ulangab besloeg afgelopen jaar meer dan 267.000 hectare, wat goed is voor 8% van het totale aardappelteeltgebied in China. Wel heeft deze regio het voordeel dat er een groot temperatuurverschil is tussen dag en nacht, er in het gebied geconcentreerde neerslag valt en dat de grond bestaat uit losse grond en zacht zand: allemaal factoren die gunstig zijn voor de groei van het gewas. Hoe de kweekzaden reageren onder omstandigheden zoals in Nederland (afwisselend weer: van extreme droogte tot zeer natte perioden) is dus niet bekend.

Daarbij is het voor de Chinese overheid een mooie gelegenheid om de armoede in het land te bestrijden. Zo kreeg Yang Hongiuan, een boer in het dorp Lamaban, een renteloze lening van 20.000 yuan waarmee hij 2 kassen kon contracteren. Een technicus van het lab leerde Yang om de virusvrije zaailingen te planten en vorig jaar bracht dit ruim 60.000 yuan (ruim €7.300) aan inkomsten op. Inmiddels zijn nog zo'n 44 huishoudens ingeschakeld om kweekzaden te telen. Het netto-inkomen van elke kas zou oplopen tot minstens 15.000 yuan per jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
droef 15 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10888745/een-hogere-opbrengst-met-innovatieve-aardappel]Een hogere opbrengst met innovatieve aardappel[/url]
welke steek rooimat moet je dan hebben?
lekker veel opslag jaar daarop
Abonnee
Leo 15 Augustus 2020
Zeer winstgevend ook, scheelt €400 per hectare aan bespuitingen!! 100 hectare, kun je nog geen medewerker betalen
Abonnee
kikker 15 Augustus 2020
400 euro besparen op bespuitingen tegen bacteriën leg mij dat eens uit
Abonnee
Kjol 15 Augustus 2020
Even wakker worden, dit ras is bestemd voor buitenlandse telers met supermooie fijne grond, een stabiel zomer klimaat eventueel aangevuld met pivot irrigatie en koude winters.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden