angel217 / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Eindelijk balans in vraag en aanbod Bintje

17 September 2020 - Kimberly Bakker

Het fritesras Bintje is alom geliefd in België, maar het areaal daalt al jaren stevig. Des te opvallender is het dan ook dat het ras op dit moment een hogere notering wegzet dan Challenger en Fontane. Hoe kan het dat een ras dat ‘bijna uitgestorven’ is, het vandaag de dag prijstechnisch zo goed doet ten opzichte van de gebruikelijke fritesrassen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor Bintje komt half september uit op maximaal €5 per 100 kilo (PCA/Fiwap), met een minimum van €3 per 100 kilo. Hiermee doet dit ras het prijstechnisch beter dan andere fritesrassen. Fontane en Challenger komen uit op een prijs van €3 per 100 kilo. Volgens verschillende insiders is het aanbod beperkt door lage prijzen en lastige rooiomstandigheden als gevolg van de droogte. Is dat ook de reden dat Bintje prijstechnisch nu beter presteert?

Balans in vraag en aanbod
De belangrijkste verklaring voor de hogere notering van het ras Bintje is het feit dat het aanbod over de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen is. In vergelijking tot 10 jaar geleden is het aandeel van Bintje in de totale Belgische markt nog maar 3% à 4%. Het is inmiddels dan ook lastig om goede Bintjes (met voldoende grofte en die voldoen aan alle kwaliteitseisen) te vinden. Kortom: Bintje is eigenlijk een nicheproduct geworden.

Dat het aanbod de laatste decennia zo sterk gedaald is, komt met name door de forse teruggang van het areaal. Vroeger bestond 70% tot 80% van het Belgische consumptieareaal uit Bintje, tegenwoordig is dat maar 10%. De teelt van het ras neemt meer risico's met zich mee, in vergelijking tot de teelt van Fontane of Challenger. Die laatste rassen zijn bijvoorbeeld beter resistent tegen de droogte en de veranderende klimaatomstandigheden. Daardoor zijn de opbrengsten per hectare hoger en is de teelt 'zekerder'. Voor veel telers een reden om af te stappen van Bintje. In Nederland heeft dit als effect dat het areaal van Bintje-pootgoed fors is gedaald (zie onderstaande grafiek).

De vraag naar Bintje blijft er daarentegen wel. België staat bekend om haar 'frituurcultuur': in elke dorp vind je immers wel een frituurtent en/of patatkraam. Daarbij zweren de zogenaamde 'frituristen' bij het ras Bintje. De combinatie van een lager aanbod en de constante vraag zorgt ervoor dat er eindelijk een balans is gevonden in de markt voor Bintjes. Het resultaat: een hogere notering dan Fontane en Challenger, waarbij de vraag minder constant is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden